Ο πρωθυπουργός ήρθε, χθες, στη Θεσσαλονίκη, άκουσε τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, άκουσε και τους βουλευτές του, από Α και Β Θεσσαλονίκης και παρουσίασε την πρώτη δόση του... καλαθιού της Θεσσαλονίκης -όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε και να ακούμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
Το καλάθι ήταν μικρό. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πει, για παράδειγμα, ότι ολοκληρώθηκε το μετρό και είναι θέμα μηνών η έναρξη λειτουργίας. Αντ' αυτού προτίμησε να πει ότι θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα, ακόμη και το πότε θα βγει το πρώτο εισιτήριο, προσεχώς. Βλέπετε, αυτό το μετρό έχει... ξεκινήσει από την αφετηρία του πολλές φορές. Δεν έχει φθάσει, όμως, μετά από δεκαετίες, ακόμη στο τέρμα. Κι ενώ ήταν να εκκινήσει ξανά στο τέλος του 2023, πήγαμε για τις αρχές του 2024 και τώρα, όπως ψιλοακούστηκε, για το β εξάμηνο του επόμενου έτους.
Κι επειδή, όπως ανακοινώθηκε, οι εργασίες για το FlyOver θα αρχίσουν γρήγορα, ο φόβος της μεγαλοστομίας κρέμονταν ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το Διοικητήριο. Κι ο πρωθυπουργός προτίμησε το μικρό καλάθι, από το να πει κάτι και, πολύ σύντομα, να εκτεθεί.
Αυτό που προβληματίζει είναι η εικόνα της πόλης με την έναρξη των εργασιών του FlyOver. Και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι φοβερά και τρομερά. Είναι η επιστροφή της νομιμότητας στην πόλη της ανομίας -όπως έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση της στάθμευσης στους κεντρικούς οδικούς άξονες που, τώρα, θυμίζουν πάρκινγκ, απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης μετά τις 10 όπως λέει ο νόμος, που τώρα γίνεται ανά πάσαν ώρα και στιγμή με την κατάληψη μιας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας, πλήρης έλεγχος και αστυνόμευση. Και μετακίνηση υπαλλήλων του ΟΑΣΘ σε θέσεις οδηγών, μπας και δούμε, επιτέλους, στους δρόμους, τα περίφημα (περίπου) 400 λεωφορεία που -σύμφωνα με τους υπευθύνους- υπάρχουν, αλλά δεν είναι δυνατό να κινηθούν. Κι αυτό επειδή ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί να προσλάβει νέους οδηγούς, καθώς βρίσκεται υπό εκκαθάριση από το... 2017!
Με αυτά τα δεδομένα -και, καθώς η κατάσταση με τις πυρκαγιές στον Έβρο δεν άφηνε να ειπωθούν ευχάριστες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας- το καλάθι έμεινε μικρό. Και σωστά έμεινε μικρό. Περιορίστηκε στα ευχάριστα νέα για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και στα γνωστά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Τα υπόλοιπα (για το στρατόπεδο Γκόνου π.χ.) ήταν πασπάλισμα.
Θα περιμένουμε τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Κυρίως για το οικονομικό... κομμάτι του καλαθιού κι όχι για τα "δώρα προς Θεσσαλονικείς". Ο Περαστικός, πάντως, επιμένει πως καλά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν... άνοιξε το καλάθι  περισσότερο. Από λόγια χορτάσαμε. Καιρός να δούμε και έργα.

Γράφει ο Περαστικός