Με επίθεση στον πρωθυπουργό ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Του καταλόγισε ευθύνες για την έκταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού, ενώ τον κατηγόρησε και για αλλεργία στη κριτική με αφορμή ότι στέρησε -όπως είπε- από την αξιωματική αντιπολίτευση το Σαββατοκύριακο που δικαιούτο στη ΔΕΘ. 

«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη. Χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζονται στη επιστήμη. Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις» υποστήριξε αναφερόμενος στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. 

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βασίζεται στην επικοινωνία και προσέθεσε ότι «εμείς επιλέγουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα καθώς σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ντόμινο ανασφάλειας». 

Αναφέρθηκε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές «μας θέτουν στην ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης». 

Όσον αφορά στην οικονομία είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος και σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και ακραία ακρίβεια». «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο» σημείωσε. 

Έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με την Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «ζούμε ένα κενό με απουσία της πόλης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με καθυστέρηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί» ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι πρέπει να αναδείξουν ένα νέο δυναμικό που να σχεδιάζει και να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2107 και το 2018, "άρα υπήρχαν". Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά. 

Χαρακτήρισε αποτυχημένο το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη για την αναζήτηση πόρων για την αποκατάσταση των καταστροφών, γιατί όπως εξήγησε, «απλώς πήρε μια υπόσχεση ότι θα αξιοποιήσει πόρους που είχε αφήσει αναξιοποίητους μέχρι τώρα και ότι θα γίνει αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης» και τόνισε: «Πρέπει να διεκδικήσουμε ισχυρή χρηματοδότηση και να διεκδικήσουμε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά και την ΕΕ».

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες».

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε πως «έχει κολλοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». 

Η απόλυτη ουδετερότητα του Τσίπρα

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 «για να καταγγείλουμε την διακοπή των ειδήσεων από την ΕΡΤ3». «Θεωρούμε ότι είναι υποβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΡΤ3 και της δημοκρατίας», είπε. 

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο Γεωργιάδη δεν εξασφαλίζει τα ζητήματα στον εργασιακό χώρο αφού φέρνει ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που δεν θέλει ούτε η επιχειρηματικότητα». 

Για την επιβολή πρόσθετου φόρου για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν είπε ότι «πρόσθετος φόρος ή εισφορά θα πρέπει να αφορά τα υπερκέρδη των λίγων στους τομείς της οικονομίας, στις αλυσίδες, στις τράπεζες στην ενέργεια. Δεν μπορεί όμως να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Η όποια παρέμβαση να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο». 

Για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις είπε ότι «η ενότητα και συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος, με την πολιτική έννοια, είναι η κυβέρνηση. Στόχος μας δεν είναι μόνο να πέσει η πολιτική Μητσοτάκη αλλά να υπάρξει δίκαιη πολιτική στην Ελλάδα». 

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, είπε πως «από την πρώτη στιγμή τονίζαμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος». «Στηρίξαμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο ακόμα και όταν μαθαίναμε από την τουρκική πλευρά ότι γίνονταν συζητήσεις». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ακολουθεί πάντα τη γραμμή της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλείας», τονίζοντας ότι «εμείς το έχουμε αποδείξει», «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμία να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών μας». 

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: Πρώτον, να είναι συγκροτημένος και να έχει χρονοδιάγραμμα, να έχει δηλαδή παραδοτέα. Δεύτερον, κόκκινες γραμμές η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας. Τρίτη προϋπόθεση, να υπάρχει ένα αντικείμενο της συζήτησης που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Να δεσμευτούν οι ΗΠΑ να δεσμεύσουν την Τουρκία σε ένα διάλογο που θα είναι βασισμένος στο διεθνές δίκαιο και τον τερματισμό των προκλήσεων. 

Σε ερώτηση για το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου προσωπικά, με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της στο οποίο αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα. «Η πόλη μας έχει εισπράξει πολλά πλήγματα ιδιωτικοποίησης φορέων -όπως του δικτύου φυσικού αερίου-, αλλά και από κατάργηση έργων. Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση της Έκθεσης γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης», σχολίασε. 

Σε άλλο ερώτημα είπε ότι και το fly over είναι απόδειξη υποβάθμισης και απαξίωσης της πόλης. «Είναι προφανές ότι μας οδηγούν σε κυκλοφοριακό έμφραγμα για το fly over», προσέθεσε.

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απάντησε: «Προφανώς θέλουμε να ενισχυθούν σχήματα που έχουμε στηρίξει. Είναι ένα από τα πεδία που έχουμε έλλειμμα σαν κόμμα, που έχουμε καθυστερήσει και πρέπει και εμείς να πάρουμε τα μαθήματά μας. Συνολικά, στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες. Να βγει δυνατή η Αυτοδιοίκηση με δυνατές προοδευτικές φωνές. Διαφορετικά βλέπουμε τις επιπτώσεις: πυρκαγιές, πλημμύρες, περίεργα φαινόμενα εγκληματικότητας». 

Ζήτησε από τους πολίτες «να καταδικάσουν πολιτικές που υποβάθμισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταδικάσουν κομματικές πολιτικές και να ενισχύσουν σχήματα που αναδεικνύουν την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε καλύτερη ζωή, να επιλέξουν οι πολίτες για τους παιδικούς σταθμούς, για ελεύθερους χώρους, για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Να επιλέγουν με βάση το συμφέρον του τόπου τους. Όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Υπάρχει ένα θέμα διάρκειας και αριθμού των θητειών των αιρετών, πρέπει να υπάρχει χώρος για νέους ανθρώπους και για νέους επιστήμονες. Υπάρχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής για το οποίο ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και είναι ο κομματισμός». 

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη αποπομπή Κικίλια από το υπουργικό σχήμα θα ήταν αρκετή για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη Θεσσαλία, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι κάποια στιγμή είχε πει ότι ο κ. Κικίλιας ανέλαβε ένα υπουργείο που τον πρώτο μήνα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση και δεν μπορεί κάποιος για έναν υπουργό 20 ημερών να ζητήσει πολιτικές ευθύνες και παραίτηση. «Αυτό ήταν για τις πυρκαγιές του Ιουλίου». Τόνισε ωστόσο ότι «όφειλε όμως και ο ίδιος να αναδείξει τα πολιτικά ελλείμματα αν τα είχε εντοπίσει». 

Ανέφερε ότι θέλει να είναι ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «η πολιτική ευθύνη για το έλλειμμα πολιτικής προστασίας είναι προσωπικά του κ. Μητσοτάκη». 

Ερωτηθείς σχετικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει πάρα πολύ καιρό πρόταση για κοινές πρωτοβουλίες, αλλά εκείνο, όπως σχολίασε, κοιτάζει τα δικά του κομματικά συμφέροντα και δεν απαντά. Σχολίασε ότι αυτό ήταν η απλή αναλογική ή η πρόταση του κόμματος για τους απόδημους. Πρόσθεσε ότι για θέματα όπως της δημοκρατίας, είμαστε εδώ για προοδευτικές συνεργασίες, «στην κοινωνία όμως, όχι σε κλειστά γραφεία». 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτοτικά καταδικάζει οποιαδήποτε ομοφοβική προσβολή, οποιαδήποτε προσβολή που αφορά το φύλο, την κοινωνική θέση, το χρώμα, την καταγωγή των ανθρώπων», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεση Κούγια κατά του Στέφανου Κασσελάκη και προσέθεσε ότι «αυτές οι τοποθετήσεις αμφισβητούν τον πυρήνα των δικαιωμάτων. Εμείς ανησυχούμε όταν αμφισβητείται ο πυρήνας των δικαιωμάτων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». 

Έκλεισε την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ με αναφορά ξανά στην καταστροφή στη Θεσσαλία λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή καθώς εκτιμά ότι είναι προτιμότερη από μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών» Για την πρόταση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών είπε: «Γιατί έχουμε να κρύψουμε κάτι; Εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται. Αντίθετα μία συζήτηση στη Βουλή είναι δημόσια και αυτά που λέμε κρίνονται και από την κοινωνία».