Την παραδοχή ότι οι φορείς -με πρώτη την κυβέρνηση- δεν κατάφεραν να προστατέψουν το δάσος της Δαδιάς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το δάσος της Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.
"Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή. Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι", παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως οδηγό για το τι θα γίνει στη Δαδιά, τα όσα έγιναν στην Εύβοια: "Στην Εύβοια τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε, άντεξαν όλα. Το δάσος ήδη έχει αρχίσει να αναγεννάται και η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε δύο χρόνια μετά. Αυτό απλά γιατί πρέπει, όσο κι αν είναι δύσκολο, να βλέπουμε λίγο τα πράγματα με μία σχετική αισιοδοξία"είπε. Πρόσθεσε πως υπάρχουν εκτάσεις που δεν κάηκαν, κάτι που θα βοηθήσει στην αναγέννηση του δάσους, ζήτησε να επιταχυνθούν οι μελέτες και παραδέχτηκε ότι, λόγω του προστατεύσιμου της περιοχής, δεν μπορούν να γίνουν αναπτυξιακά έργα. Μπορούν, όμως, όπως τόνισε, να γίνουν κινήσεις τόνωσης όπως η δημιουργία ΙΕΚ Υλοτομίας στο Σουφλί.
"Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση. Είναι αδιανόητο σήμερα, ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα", είπε ο πρωθυπουργός, που ζήτησε να διαχωριστούν τα έργα στη Δαδιά από αυτά του υπόλοιπου Έβρου.
Dadia pass, Evros Pass, όπως Evia Pass
O πρωθυπουργός, μετά το Evros Pass, στα χνάρια του Evia Pass, εξήγγειλε και Dadia Pass, που, όπως είπε, "θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά". Ζήτησε από το δήμο Σουφλίου και τον ΟΦΥΠΕΚΑ "να ετοιμάσουμε τις νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα". Υποσχέθηκε, δε, ειδική μέριμνα, ώστε να μην κατευθυνθούν όλοι οι επισκέπτες στα παράλια, αλλά να βρεθούν πολλοί και στις δασικές περιοχές.
"Έβρος δεν είναι μόνο Αλεξανδρούπολη, είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Έβρος είναι και το Σουφλί, είναι ο κεντρικός Έβρος, Έβρος είναι και ο βόρειος Έβρος", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο Γιώργος Αμυράς θα παραμείνει σύμβουλός του για θέματα περιβάλλοντος και κατέληξε υπογραμμίζοντας:
"Θα κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία. Να ξέρεις Δήμαρχε ότι και για το Σουφλί, αλλά και για τον Έβρο, δεν υπάρχει περίπτωση να διαφύγει του προσωπικού μου ενδιαφέροντος η επόμενη μέρα. Οπότε, ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ και η δουλειά ξεκινάει τώρα".
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.