Την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών -σε επίπεδο παραγωγής και όχι μόνον- στον Έβρο εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
"Είναι μια υποχρέωση πια της Ευρώπης, στα πλαίσια και της αναθεώρησης των Προϋπολογισμών, να διαθέτει περισσότερους πόρους και για την Πολιτική Προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές. Η Σλοβενία έλαβε μια όχι ευκαταφρόνητη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως οι καταστροφές στις υποδομές ήταν πραγματικά πρωτοφανείς, αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσουμε και εμείς σε πρώτη φάση για την περιοχή του Έβρου, κυρίως - να το τονίσω αυτό – για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας. Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες αυτοί, θα τα πω και στον Έβρο όταν πάω, ότι θα είμαστε κοντά τους. Θα είμαι προσωπικά κοντά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να ξεπεράσουν αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή την οποία υπέστησαν", είπε χαρακτηριστικά. Κι έφερε το παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας "όπου η οικονομική ζωή επανέρχεται με γρήγορους ρυθμούς. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε για την περιοχή του Έβρου", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις δύο όψεις του εφετινού καλοκαιριού που "μας θύμισε λίγο τις δύο όψεις του Ιανού, από τη μία μια πολύ καλή τουριστική περίοδος, καθώς φαίνεται, με έσοδα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία, από την άλλη όμως ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την Πολιτική Προστασία, με πολύ δύσκολες πυρκαγιές". Επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των πολιτών και πως ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι την κλιματική κρίση αποδεικνύει πλέον η ίδια η ζωή. 
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, "ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες - είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες - εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης. Αυτό θα κάνουμε και αυτό απαιτεί, θα το ξαναπώ, μια συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρου του κράτους σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική Κυβέρνηση, η οποία προφανώς δίνει την βασική κατεύθυνση, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και με μεγάλη συνεργασία και των ίδιων των πολιτών, διότι πια, φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο, θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα".  

Κατερίνα Σακελλαροπούλου:  Ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε τρόπο ζωής

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε πως όλα όσα ξέραμε έχουν αλλάξει δραματικά. "Είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, γιατί ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε και τρόπο ζωής. Αλλά αυτό που προηγείται βέβαια είναι η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στρατηγικός σχεδιασμός και για την αποκατάσταση των περιοχών, σχεδιασμός για το μέλλον. Είναι πολύ βαρύ το έργο, αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι είναι επίσης σημαντικό, επειδή αναφερθήκατε και στον Έβρο και στα μέτρα που θα εξαγγείλετε, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ζημιών, που φυσικά είναι το πρώτο, αλλά και η παροχή κινήτρων, γιατί οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν να είναι εκεί".
Έφερε ως παράδειγμα την Ηλεία κι όπως είπε ο πληθυσμός μειώθηκε μετά το 2007 και επισήμανε τη σημαντικότητα του οικοσυστήματος της Δαδιάς. Μίλησε για την καταστροφή που υπέστησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι υποδομές της Σλοβενίας την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα υπογραμμίζοντας: "Είναι μια μικρή χώρα, αλλά είχε μια τεράστια καταστροφή".
Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας πως "αν υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, είναι αυτό το οποίο σε έναν βαθμό συνέβη στη Βόρεια Εύβοια" για να απαντήσει η κ Πρόεδρος: 
"Μακάρι".

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας