Εκοιμήθη, σήμερα, μετά από σύντομη νοσηλεία σε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων Δημήτριος, ιερωμένος με μεγάλη κοινωνική δράση, καθώς ήταν αυτός που ίδρυσε το πρώτο Παιδικό Χωριό.
Ο Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων Δημήτριος (κατά κόσμον Μιχαήλ) Γρόλλιος γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1939 στην Όσσα Θεσσαλονίκης. Το 1961 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα (Παπαγεωργίου). Με προσωπική του φροντίδα λειτούργησε το Μαθητικό Οικοτροφείο Λαγκαδά.
Το 1969 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με υποτροφία του Γαλλικού κράτους αναχώρησε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Τον Ιούλιο του 1970 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο (Καραμπίνη). Στο διάστημα των σπουδών του υπηρέτησε στην ενορία του Στρασβούργου και στις κοντινές πόλεις της Μητροπόλεως Γερμανίας.
Το 1974 τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας στο Μόναχο. Ιδρυσε πενταθέσιο ελληνικό Νηπιαγωγείο, το πρώτο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο και υπό την εποπτεία του για δύο έτη λειτούργησαν προγράμματα σπουδών χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.
Τον Οκτώβριο του 1980 εκλέχτηκε επίσκοπος με τον τίτλο της επισκοπής Θερμών, και στις 9 Νοεμβρίου 1980 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό της Βόννης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.
Για τη συνολική του προσφορά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε επίσημη επίσκεψη στο Μόναχο τον τίμησε με το Μεγαλόσταυρο παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.
Ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος.
Στις 31 Αυγούστου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν προτάσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων για την πολύπλευρη και πολυετή διακονία του.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 24 Οτωβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης (Δελφών και Μιαούλη), στις 11:00 π.μ.. Θα ενταφιαστεί στον ταφώνα των κληρικών του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης.