Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος*

Στο 40% η συμμετοχή στο δήμο Θεσσαλονίκης.  Δια της αποχής οι δημότες έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Αποδοκίμασαν πρόσωπα, πολιτικές και ...προγράμματα.  Προφανώς τη σημερινή διοίκηση του δήμου για το (μη) έργο της.
Ωστόσο, το μικρό ποσοστό που έδωσαν στο ψηφοδέλτιο του Στ. Αγγελούδη (25% επί του 40% των ψηφισάντων) υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και προβληματισμό. Σε καμμιά περίπτωση δε δίνει "αέρα νίκης".
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της συμπεριφοράς των δημοτών της Θεσσαλονίκης είναι η τεράστια προτίμηση που εκδηλώθηκε προς τον Γιάννη Μπουτάρη. 
Ο πρώην δήμαρχος, μόνος του , συγκέντρωσε πάνω απ΄το 20% του συνολικού αριθμού των ψήφων που έλαβε ο συνδυασμός του Σπύρου Πέγκα, που κατετάγη τρίτος. Αποτέλεσμα που οδηγεί στη λογική απορία "τι θα συνέβαινε αν ο κυρ- Γιάννης ήταν αυτός ο  υποψήφιος δήμαρχος και όχι ο Σπ. Πέγκας";
Κι έτσι, όμως, είναι και πάλι πρωταγωνιστής καθώς είναι ο πλειοψηφών σύμβουλος στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Οι σταυροί προτίμησης κατέδειξαν, επίσης, τη χαμηλή αποδοχή που είχαν οι υποψήφιοι όλων συνδυασμών, στην προτίμηση των πολιτών. Ελάχιστοι ξεπέρασαν τις 1000 ψήφους.
Είναι αξιοσημείωτο τέλος, οτι οι συνδυασμοί των Β.Τομπουλίδη, Δρόσου Τσαβλή και Μαρίας Κέκη, ξεπέρασαν άνετα το εκλογικό όριο του 3% και θα έχουν παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Η εβδομάδα που άρχισε είναι για τους δύο μονομάχους της επόμενης Κυριακής, κατά τα φαινόμενα, η εβδομάδα των ζυμώσεων, των προσεγγίσεων και των υποσχέσεων.
Κανείς δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συμμετοχή στο β΄ γύρο να είναι μικρότερη απ΄ αυτή που σημειώθηκε στη χθεσινή εκλογική διαδικασία.



*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος