Στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς παρέστη η Χρύσα Αράπογλου, που εκλέχθηκε δήμαρχος Καλαμαριάς και αναλαμβάνει καθήκοντα από 1 Ιανουαρίου 2024. Μάλιστα έκανε και παρέμβαση για το θέμα του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού. 
«Ζήτησα ως δημότης να κάνω χρήση του δικαιώματός μου να παρέμβω αφενός γιατί δεν έχουμε με την απερχόμενη δημοτική αρχή το πλαίσιο της απαιτούμενης συνεργασίας για την ομαλή μετάβαση, αφετέρου γιατί το ζήτημα της εξαίρεσης του ΙΑΠΕ από τις διατάξεις του νόμου ο οποίος επιτάσσει την κατάργηση όλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και την ενσωμάτωσή τους στους δήμους είναι καίριας σημασίας» επεσήμανε η κ. Αράπογλου.
Υποστήριξε ότι «είναι λάθος να μη ζητήσουμε εξαίρεση(σ.σ. του Ιστορικού Αρχείου από το νόμο που καταργεί τα νομικά πρόσωπα των δήμων). Άλλωστε το πρόγραμμά μας που υπερψηφίστηκε από τους πολίτες περιλαμβάνει την ανάδειξη της προσφυγικής ταυτότητας της Καλαμαριάς και θεωρούμε πως το ΙΑΠΕ είναι η βάση στην οποία θα στηριχτούμε», επεσήμανε η κ. Αράπογλου.
Όπως πρόσθεσε, ο νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές και ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην αυτοδιοίκηση.
Το δημοτικό συμβούλιο, πάντως, ψήφισε υπέρ της κατάθεσης αίτησης εξαίρεσης του ΙΑΠΕ.