Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται οι υπουργοί Εσωτερικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (μεταξύ τους και της χώρας μας), για να πάρουν μέρος στην Υπουργική Συνδιάσκεψη για το Μεταναστευτικό, MED5.
Στη σύσκεψη προβλέπεται να πάρουν μέρος ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης (ως οικοδεσπότης) και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ισπανίας και αρμόδιος για τη Μετανάστευση κ. Fernando Grande-Marlaska Gomez(προεδρεύει του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), της Ιταλίας και αρμόδιος για τη Μετανάστευση κ. Matteo Piantedosi, της Κύπρου και αρμόδιος για τη Μετανάστευση κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, της Μάλτας και αρμόδιος για τη Μετανάστευση κ.Byron Camillieri, καθώς και ο αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Υπουργική Διάσκεψη των MED5 είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Θεσσαλονίκη (6-7 Οκτωβρίου). Η συνέντευξη Τύπου της Διάσκεψης θα δοθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 12.45 μμ, στο ξενοδοχείο Hayatt Regency Hotel.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόσο στη Μεσόγειο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.
Η Σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη όσο και κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (Migration Pact).
Τις εργασίες της Συνόδου θα ανοίξει o Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ylva Johansson, με μήνυμα της.
Το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου ο κ. Καιρίδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους ομολόγους του, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Με το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, κα Ylva Johansson, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εκεί υπογραμμίστηκε ότι οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της ΕΕ. Η κ. Γιόχανσον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.