Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες βράδυ την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ανακοίνωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το Al Jazeera και το ισραηλινό Channel 12, οι όμηροι είναι δυο γυναίκες, η Νουρίτ Ιτσχάκ 79 χρονων και η Γιοχεβέντ Λίβσιτς 85 χρόνων, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν και τις φωτογραφίες τους (πάνω). Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων.
Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. 
Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 220 όμηροι - Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών - μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για τη «δολοφονία» του Όμαρ Νταράγμα, 58 χρόνων, ηγετικού στελέχους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που είχε συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρεται ο Νταράγμα πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στη φυλακή όπου κρατείτο.

Σκοτώθηκαν έξι υπάλληλοι της UNRWA

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ανεβάζονταςι στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.
Επίσης μέσω X, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας θλίψη για τους θανάτους, τόνισε πως στέκει «στο πλευρό των συναδέλφων μας που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη».
Επισημαίνεται ότι, από το Σάββατο, άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο η διεθνής βοήθεια μέσω Αιγύπτου στον μικρό θύλακα όπου στοιβάζονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Περίπου πενήντα φορτηγά εισήλθαν σε τρεις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, της μοναδικής που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.