Του Γιάννη Παπαδόπουλου*

Αιφνιδιάζονται ακόμη και οι καλύτερα οργανωμένοι στρατοί, όπως και οι καλύτερες μυστικές υπηρεσίες.
Η σημερινή επίθεση της Χαμάς "έπιασε στον ύπνο" και τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και, φυσικά, τις πολυδιαφημισμένες μυστικές υπηρεσίες του.
Η ιστορία επαναλήφθηκε ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν οι Ισραηλινοί αιφνιδιάστηκαν από τους Αιγύπτιους και τους Σύρους.
Και τότε και σήμερα ήταν μέρα γιορτής και, προφανώς, υπήρξε χαλαρότητα.
Πιο ανησυχητικό, ίσως να συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν και χτύπησαν "από μέσα" σε πόλεις του Ισραήλ. Δεν ήταν δηλαδή, ένας πόλεμος ρουκετών, όπως συνηθιζόταν ως τώρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100 από την πλευρά των Ισραηλινών και πάνω από 200 από την πλευρά της Χαμάς και των αμάχων, ύστερα από το βομβαρδισμό της Γάζας.
Η επίθεση σηματοδοτεί νέα περίοδο έντασης στη Ν.Α. Μεσόγειο και, ενδεχομένως ως συνέπεια, να υπάρξουν και εδαφικές ανακατατάξεις. 
Αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα, μιλούν για "προειδοποιητική βολή" για να αποτρέψουν ενδεχόμενη συμφωνία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, κάποιοι δεν καλοβλέπουν την πιθανότητα να επιστρέψουν "οι παλιές καλές μέρες" στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, όπως προανήγγειλε η συνάντηση Νετανιάχου Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Εκεί, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση το Νοέμβριο, που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, στις ευρωπαϊκές χώρες.
Σ΄αυτή την περίπτωση, βλάπτονται σημαντικά τα συμφέροντα πρώτα της Κύπρου και ύστερα της Ελλάδας, καθώς θα παραπεμφθεί στις καλένδες, κάθε συζήτηση για τον αγωγό Eastmed.
Υπάρχουν και άλλοι πολλοί ενδιαφερόμενοι για να δημιουργηθεί νέα εστία ανάφλεξης στην περιοχή, που θα τροφοδοτήσει τη φωτιά που σιγοκαίει στη Συρία και είναι θέμα χρόμου, πότε θα θεριέψει.
Η περιοχή αυτή πάντοτε ήταν πεδίο τριβής για τις υπερδυνάμεις, που τώρα συγκρούονται στην Ουκρανία. Αλλά αυτή τη φορά, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και η Κίνα, που διατηρεί άριστες σχέσεις και με τη Ρωσία και με το Ιράν.
Αν αντέξει η Χαμάς στο σφυροκόπημα των Ισραηλινών και διατηρηθεί η φωτιά στην περιοχή, τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και αλυσιδωτές.


*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος