Ενωτικά τα μηνύματα των επισήμων μετά τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης -εκτός από αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη, που βρήκε ευκαιρία, από το εορταστικό βήμα, να στηλιτεύσει τη στάση της χώρας στον ΟΗΕ, όσον αφορά το ψήφισμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Όσο για τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, βρήκε βήμα για να καλέσει σε αναβολή της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Αναλυτικά:
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής: «Σήμερα, επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της πατρίδας μας. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές. Είμαστε, επίσης, πολύ υπερήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Βέβαια, το ξέρετε όλοι, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποδεικνύεται στις παρελάσεις. Αποδεικνύεται στο πεδίο Απεδείχθη την 28η Οκτωβρίου του 1940. Απεδείχθη εσχάτως με την ανάσχεση της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο την περίοδο 2019-2022. Χάρη στις ισχυρές και ακμαίες Ένοπλες Δυνάμεις της, χάρη στον προσωπικό τους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στ. Κασσελάκης: Πάνω από όλα η ενότητα μεταξύ μας
«Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα και την ελευθερία μας σήμερα είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και δεσμεύτηκε ότι αυτή την ενότητα θα υπηρετήσει ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση στις παρελάσεις στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η δήλωση του κ. Κασσελάκη έχει ως εξής: «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες σε όλους τους Έλληνες. Μία συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας, για όλο τον ελληνισμό. Μία τέτοια μέρα 83 χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές χώρες από την Ελλάδα έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες. Εμείς, ο ελληνικός λαός είπε "Όχι" και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μία αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε η χώρα μας, την ελευθερία μας είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία με αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μία πραγματικά δυνατή οικονομία, η οποία, με τη σειρά της, θα υποστηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάνω από όλα, όμως, είναι η ενότητα μεταξύ μας και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά, ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο το ότι η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης:
"Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα.
Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς.
Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής".

Φράγκος: Η Ελληνική κυβέρνηση να πει όχι στο κράτος-τρομοκράτη

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, βρήκε την ευκαιρία από το βήμα της παρέλασης για να κάνει... εξωτερική πολιτική:
«Το ‘’ΟΧΙ’’ του άξιου ηγέτη, Ιωάννη Μεταξά, κρατά ψηλά την ελληνική τιμή απέναντι στον ξένο κατακτητή. 28 Οκτωβρίου του 2023, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πει ένα βροντερό Όχι στο κράτος-τρομοκράτη και να ακυρώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου εδώ, στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος, εκπρόσωπος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης. Και πρόσθεσε: «Μη λησμονούμε άλλωστε ότι πάντοτε το έθνος μας έβγαινε ακμαίο μετά τα μεγάλα όχι».

Στίγκας: Οδοδείκτης το θρυλικό έπος του '40

Από την πλευρά του ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» έκανε την εξής δήλωση: «Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε το θρυλικό έπος του 1940. Τότε που η γενναία Ελλάς, ύψωσε το ανάστημά της μπροστά στις φασιστικές ορδές της Ιταλίας και είπε το μεγάλο ‘’ΟΧΙ’’ στις Δυνάμεις του Άξονα. Αυτό το θρυλικό έπος είναι φωτεινός οδοδείκτης όλων των Ελλήνων και θα είναι και στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ζήτω η αιώνια Ελλάς, ζήτω το έθνος των Ελλήνων».

Νατσιός:  Θύμισε τη γιορτή της Αγίας Σκέπης

Ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι τέτοια η μέρα που πριν από 83 χρόνια επισκέφθηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών τον γέροντα τότε, εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά και του ζήτησαν συμβουλές για την επερχόμενη περιπέτεια του έθνους μας. Και τους είπε αυτούς τους περίφημους στίχους που είναι και σήμερα επικαιρότατοι. "Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλον κανέναν, μεθυστε με το αθάνατο κρασί του '21." Κι αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω τον μεγάλο ποιητή να μεθύσουμε και σήμερα, μια νηφάλιος μέθη, με το αθάνατο κρασί του '40 και του '41. Γέμισε γαλανόλευκα σήμερα η ψυχή μας. Καμαρώσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ποτάμι της ζωής, τα νέα παιδιά μας, τα οποία υπερασπίζονται αγρυπνα την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική μας ακεραιότητα. Σήμερα είναι και μια δεύτερη γιορτή. Γιορτάζουμε την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας».

Καλαφάτης: Αναδείχθηκε η Ελλάδα που ξέρει να τιμά την ένδοξη ιστορία της

Στη Στρατιωτική Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.
Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, τόνισε:  
«Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες που συγκροτούν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Είναι η δύναμη του ΟΧΙ που λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε απειλή. Είναι η δύναμη που εγγυάται τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Είναι η δύναμη που είναι παρούσα σε κάθε δύσκολη ώρα για την Πατρίδα μας. Δεσμευόμαστε για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Δεσμευόμαστε να είμαστε η δύναμη του ΟΧΙ όποτε το απαιτούν οι καιροί.
Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση ανέδειξε την Ελλάδα που ξέρει να τιμά την ένδοξη ιστορία της αλλά και να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση το μέλλον που δικαιούται. Αυτήν την Ελλάδα υπηρετούμε. Αυτήν την Ελλάδα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, υπερήφανοι. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.»​

Κωνσταντινίδης: «Αυτή είναι η Ελλάδα της πίστης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης»

«Αυτή είναι η Ελλάδα της πίστης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης. Μια χώρα για την οποία αξίζει να αγωνίζεσαι, με παρακαταθήκη το κληροδότημα της ομοψυχίας και της ενότητας που μας άφησε το ηρωικό "Όχι"» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, μετά το πέρας της μεγάλης παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.
Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο του «Όχι», ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε τα εξής:
«Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Θεσσαλονίκη φόρεσε τα γιορτινά της. Και η πόλη γέμισε με το αγίασμα του πολιούχου της και με τα νιάτα που απέδωσαν τιμές στους προγόνους μας. Και σήμερα, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης σείστηκαν από το περπάτημα των στρατιωτών μας και των οχημάτων κι οι αιθέρες σχίστηκαν από τα φτερά των Ικάρων μας. Αυτή είναι η Ελλάδα της πίστης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης. Μια χώρα για την οποία αξίζει να αγωνίζεσαι, με παρακαταθήκη το κληροδότημα της ομοψυχίας και της ενότητας που μας άφησε το ηρωικό "Όχι".    Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας, ειρηνικά και δημιουργικά»

Τζιτζικώστας: Εκπέμπουμε ισχυρό μήνυμα - Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν

«Παρακολουθήσαμε και φέτος μία εξαιρετική στρατιωτική παρέλαση, οι άντρες και οι γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών μας μας γεμίζουν με υπερηφάνεια, τιμούν την ιστορία και την παρακαταθήκη των προγόνων μας και ταυτόχρονα καταφέρνουν να μας ενώσουν όλους», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μετά το τέλος της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
“Εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν και ότι εμείς, όλοι μαζί ενωμένοι, χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας… χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά Ελλάδα”, κατέληξε στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο ο κ. Τζιτζικώστας.

Ζέρβας: Κάθε γενιά να αγωνίζεται όπως αγωνίστηκαν οι γενιές εκείνες

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Κλείνει σήμερα ένας λαμπρός εορταστικός κύκλος για την πόλη μας. Οι φορείς και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, οι ένοπλες δυνάμεις μας αυτές τις τρεις ημέρες απέτισαν φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, για να κυματίζει σήμερα περήφανη η γαλανόλευκη στην πόλη μας, στη Μακεδονία. Αλλά συγχρόνως μας γέμισαν με περηφάνια, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία στηρίζεται σε όλους αυτούς που ξέρουν να αγωνίζονται και να δημιουργούν. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα: κάθε γενιά να αγωνίζεται όπως αγωνίστηκαν οι γενιές εκείνες, ώστε να είμαστε γενιές δημιουργίας για την πόλη μας. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία».