Συνέδριο, στο οποίο ακούστηκαν εξωφρενικές απόψεις, για μειονότητες που καταπιέζονται από το Ελληνικό Κράτος και δεν τους επιτρέπεται ούτε να... οργανώνουν γιορτές και πανηγύρια, οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη! Το οργάνωσαν γνωστοί φορείς και σύλλογοι για την ανθελληνική τους δράση εντός συνόρων!
Εκεί, για παράδειγμα, ο Μέτο Κόλοσκι, πρόεδρος της "Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς", υποστήριξε ότι «υπάρχουν ολοένα και πιο εξωφρενικές πράξεις διακρίσεων κατά των ‘Μακεδόνων’ και τυχαίες διακρίσεις κατά των μειονοτήτων που συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό. Όχι μόνο αυτά τα περιστατικά τεκμηριώνονται, αλλά οι δράστες είναι επίσης περήφανοι και επιδεικνύουν την κακοποίηση στο Διαδίκτυο. Πολλά από τα μέλη μας αναφέρουν τραγικές περιπτώσεις όταν φοβούνται να γιορτάσουν τον δικό τους πολιτισμό ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχουν"!
Αυτά κι άλλα πολλά ακούστηκαν στο 1ο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οργανώθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, από τον σλαβικό οργανισμό «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD)», που προωθεί τα συμφέροντα των Σλάβων της Μακεδονίας παγκοσμίως καθώς και τη ΜΚΟ Μακεδονική Κίνηση για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας «Krste Misirkov», με έδρα την Ελλάδα (που ιδρύθηκε μετά τη συμφωνία των Σκοπίων). Παρών στο "φόρουμ" και ο γνωστός για το παρελθόν του ρασοφόρος Νικόδημος Τσαρκνιάς, ο γλωσσολόγος Victor Friedman και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής οργάνωσης εκτός Βρυξελλών, όπως αναφέρει η εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες (στο πρόγραμμα αναφερόταν το όνομα του Παναγιώτη Δημητρά, από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι).
Και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο... άγρια: Μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι «ο κόσμος πρέπει να μάθει πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις μειονότητές της, συμπεριλαμβανομένων των ‘Μακεδόνων’. Θα είμαστε αυτοί που θα αποκαλύψουμε την ιστορία ότι η Ελλάδα αρνείται την εθνική μας “μακεδονική ταυτότητα”.
Η Ευγενία Νατσουλίδου, της ΜΚΟ «Krste Misirkov», υποστήριξε πως «μπορούν να υιοθετηθούν λύσεις για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τα στραβά μάτια στην πολιτιστική διαγραφή των ‘Μακεδόνων’ και άλλων μειονοτήτων για πάρα πολύ καιρό. Είμαστε ακόμα εδώ, και ενώ είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα μέρη για την προώθηση αυτών των στόχων, αρνούμαστε να παραμείνουμε πια δίπλα και να παρακολουθούμε τις περιστασιακές διακρίσεις που συμβαίνουν καθημερινά. Η ΜΚΟ "Krste Misirkov" και το UMD θα μελετήσουν τα ευρήματα του συνεδρίου μας και ανυπομονούν να μοιραστούν τα σχέδια καθώς προχωράμε», τόνισε.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, ακόμη, το όνομα του Αχμέτ Καρά (αναφερόταν ως εκπρόσωπος της "Τουρκικής" μειονότητας της δυτικής Θράκης) και του Σωτήρη Μπλέτσα, που θα μιλούσε για τη "μειονότητα" των Βλάχων.
Το "φόρουμ" διεξήχθη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2023, λίγες ημέρες πριν η Θεσσαλονίκη γιορτάσει την 111η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό... 
Την αναδημοσίευση από τη Νόβα Μακεντόνια έκανε το γνωστό σάιτ https://www.anixneuseis.gr/ και μπορείτε να τη διαβάσετε με κλικ εδώ.