Του Γιάννη Παπαδόπουλου*

Μπήκαμε , πια, στην τελική ευθεία. Την Κυριακή έχουμε δημοτικές εκλογές. Θα εκλέξουμε τους δημάρχους που μας αξίζουν.
Οι δήμαρχοι εκλέγονται, κυρίως, για δύο πράγματα: Για την καθαριότητα και την ευταξία.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν είχαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η πόλη είναι βρόμικη. Το ξέρουμε όλοι, το βλέπουμε σε κάθε βήμα.
Στην πόλη επικρατεί ένα αλαλούμ. Ο καθένας όπου θέλει σταματάει το αυτοκίνητό του, ότι ώρα θέλει ξεφορτώνει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί.
Η αδιάψευστη εικόνα της καθημερινότητας στην πόλη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως...αντιπολιτευτικός λόγος. Ούτε μπορεί να σταθεί, ως πολιτικό επιχείρημα και απόφαση ψήφου το ¨δικαιούται μια δεύτερη θητεία" που ακούγεται από ορισμένους, περισσότερο σαν δικαιολογία της συμπόρευσής τους με το σημερινό δήμαρχο.
Τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, όμως, υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης το επανέλαβε κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Άρα, η εκλογή στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστικά πολιτικής μάχης. 
Αν κερδίσει ο Ζέρβας την εκλογή, θα πανηγυρίσει η Ν.Δ.
Αν χάσει, θα χρεωθεί την ήττα το κυβερνών κόμμα και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Μόνον γι΄ αυτό το λόγο ο Κ. Ζέρβας έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους των νεοδημοκρατών, που ναι μεν δεν είναι ευχαριστημένοι από τη θητεία του, αλλά συντάσσονται με τη γραμμή του κόμματος. Δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να δώσουν τη δυνατότητα είτε στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Πέγκα είτε στο Στ. Αγγελούδη που είναι ΠΑΣΟΚ αλλά ..."ντρέπεται να το πει", να πανηγυρίσουν σε βάρος της Ν.Δ.
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο συνδυασμός του Δρόσου Τσαβλή, του μόνου γνήσιου νεοδημοκράτη υποψηφίου δημάρχου. Αν οι νεοδημοκράτες μπορούσαν "να παίξουν έξυπνα"  θα μπορούσαν να τον στείλουν στο δεύτερο γύρο μαζί με τον Κ. Ζέρβα και να εξασφαλίσουν από τώρα μια σημαντική επικράτηση.
Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ως που μπορούν να φτάσουν οι συνδυασμοί του Στ. Καλόγηρου, ιδιοκτήτη της "Βεργίνα" τηλεόρασης, που κινείται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο  της δεξιάς και του συνδυασμού "η Πόλη ανάποδα" που με νέους ανθρώπους και φρέσκιες ιδέες, κινείται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.



*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος