Ο Χρόνης Αρετάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πετυχημένος επιχειρηματίας της νέας γενιάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας aretakis cucine e armadi, αλλά και γνωστός στον ποδοσφαιρικό κόσμο από το πετυχημένο πέρασμα του από τον προεδρικό θώκο του Αγροτικού Αστέρα.

Του Γιάννη Χατζηιωαννίδη

Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη- Αθήνα και Κύπρο, ενώ τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει, τον περνά πίνοντας έναν καφέ με στενούς του φίλους. Δέχθηκε με ευχαρίστηση να μας απαντήσει για το ποιο ακριβώς ειναι το αποτελεσματικό επιχειρηματικό πλάνο που χρειάζεται κάθε επαγγελματίας για να οδηγήσει την επιχείρησή του στην επιτυχία. Όπως και ποιες ειναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης με βάση και την φορολογική πολιτική που επικρατεί στην χώρα μας. Η πρώτη του τοποθέτηση επί αυτού ειναι:

«Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση έχει μία φόρμουλα ανάπτυξης. Μετά από την δεκαετή και πλέον περίοδο κρίσης (2009-2019) και τα συνεχή προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία που δημιούργησε η πανδημία του Κορονοϊού ο τομέας των κατασκευών στην Ελλάδα δείχνει εξισορρόπηση που δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα στις περισσότερες μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ευρύτερα».

Οσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ενας επιχειρηματίας, μια επιχείρηση ο κ. Αρετάκης είναι ξεκάθαρος.

«Στο δικό μας κλάδο τα προβλήματα συνοψίζονται σε 3 βασικούς τομείς :

-Η υψηλή φορολογία που κάνει τις περισσότερες επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές απέναντι στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία , Ρουμάνια τις Ε.Ε) και (Τουρκία , Σκόπια). Παράλληλα η πρόσβαση των μικρών και μικρομεσαίων εταιριών σε ευνοϊκές δανειοδοτήσεις είναι ακόμη μηδαμινή.

-Το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό : Δυστυχώς στην Ελλάδα πληρώνουμε την έλλειψη μακροχρόνιων πολιτικών στόχων στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων τα τελευταία τουλάχιστο 30 χρόνια.

-Η έλλειψη σχεδιασμού σε πολιτικό επίπεδο τόσο σε συντονισμένα προγράμματα για την εύκολη πρόσβαση ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων σε προγράμματα ανάπτυξης όσο και σε προγράμματα απασχόλησης εργαζομένων καθώς τα προβλήματα με τις παρωχημένες στρατηγικές απασχόλησης δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια».

Τέλος στο ερώτημα μας αν παρόλα αυτά υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης, ο Χρόνης Αρετάκης μας απάντησε.

«Ναι πιστεύω πώς ναι. Παρόλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν και μπορούν να είναι ορατές αν στους παραπάνω τομείς γίνουν άμεσα γενναίες και καινοτόμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».