Θέμα επιστολικής ψήφου έφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε, έφερε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης για να αποσαφηνιστεί εγκαίρως ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν.
Επεσήμανε ότι αναφέρεται στις ευρωεκλογές με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος». Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».
Είπε ακόμη ότι αυτές τις αποφάσεις επέλεξε να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. «Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο». Έκανε λόγο για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.
«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γιώτα Πούλου - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Να μην αποτελέσει η σημερινή εξαγγελία αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η πρώτη αντίδραση σημειώθηκε από τη βουλευτή Βοιωτίας και τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.​Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου.
"Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις", τόνισε. Και συμπλήρωσε:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και κατέθεσε σχετική Τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο. Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών".

ΠΑΣΟΚ: Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή μας

"Τον Ιούλιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου ότι «δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις Ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε». Διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τα κόμματα και τον ελληνικό λαό, σήμερα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και τους εκλογικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια, που θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες ευρωεκλογές" τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Και προστίθεται:.
"Και όλα αυτά ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση διέρρεε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το σχέδιό της για καθιέρωση συστήματος εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές. Οι παλινωδίες και οι αιφνιδιασμοί σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης".
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι θα αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα "και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά. Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα διάθεση συναίνεσης με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Για εμάς η συμμετοχή στη δημοκρατία δεν είναι ζήτημα ανακοινώσεων, μικροπολιτικής ή πυροτεχνημάτων αλλά ένα από τα πλέον κρίσιμα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της πολιτείας και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγιστεί", καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος.

ΚΚΕ: Επικίνδυνη και απαράδεκτη εξαγγελία

«Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει.
Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους» προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:
«Εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!».

Βελλόπουλος: Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δρα επιπόλαια

«Για ακόμη μια φορά αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι επιπόλαια δρα και λειτουργεί και μάλιστα με επιλογές εναντίον της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στο περιστύλιο της Βουλής.
Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει «τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών, σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι που δεν έχουν εκκαθαριστεί».
«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ, δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της», σημείωσε τονίζοντας ότι «πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία».
Τέλος, ο κ. Βελόπουλος επεσήμανε ότι «αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολική ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία».