Επιχείρηση να επιδιορθωθεί η βλάβη και να μην κινδυνέψει εκ νέου το πλοίο -μουσείο «Βέλος» στήθηκε από το πρωί σήμερα Κυριακή 19/11/2023, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, όπου το θρυλικό αντιτορπιλικό βρίσκεται αγκυροβολημένο από το 2019.

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το πλοίο ρυμουλκήθηκε για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για τον προβλήτα 2, ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να απαντληθούν τα νερά που μπήκαν.


Το αντιτορπιλικό υπέστη ζημιές χθες στην πρύμνη, καθώς τα κύματα το έριξαν πάνω στην προκυμαία και στο ξύλινο ντοκ που υπάρχει εκεί, όταν έπνεαν στην περιοχή θυελλώδεις άνεμοι που, στα ανοικτά του Θερμαϊκού, έφθαναν και τα95 χιλιόμετρα την ώρα! Το σκάφος προσέκρουσε πολλές φορές επάνω στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας.
Από τα συνεχή χτυπήματα άνοιξε τρύπα στο κήτος της πρύμνης. Αμέσως δόθηκε εντολή σε ρυμουλκό για να το δέσει και να το σταθεροποιήσει μέχρι να κοπάσουν οι άνεμοι.
Σήμερα από το πρωί, άλλαξε το ρυμουλκό που συγκρατεί το πλοίο από τη μία πλευρά προκειμένου να το κρατήσει όσο το δυνατόν πιο σταθερό. Από την άλλη το χτυπούν τα κύματα. Επίσης, δύτης είχε βουτήξει στο νερό για να διαπιστώσει αν στο αντιτορπιλικό έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του και έτσι να σχηματιστεί μία συνολική εικόνα των φθορών που έχει υποστεί. Ο δύτης βοήθησε να τοποθετηθεί ένα ειδικό σχοινί κάτω από το πλοίο ώστε να ανυψωθεί ελαφρά και να μην μπάζει νερά. Έχει επίσης τοποθετηθεί ένα μπαλόνι που συγκρατεί τις προσκρούσεις. Νωρίς το απόγευμα, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι
Βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί. Όπως και την προηγούμενη φορά που το «Βέλος» χτύπησε επάνω στη Νέα Παραλία, τον Μάρτιο του 2022, έτσι και χθες από τις προσκρούσεις προκλήθηκαν ζημιές και στο ξύλινο ντεκ που υπάρχει κατά μήκος της άκρης του κρηπιδώματος της Νέας Παραλίας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό κατά τα οποία «το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ‘Βέλος’, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου».
Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί».
Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».
Από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών ζητήθηκε  το «Βέλος» να επιστρέψει με ασφαλή τρόπο στη βάση του, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ελλιμενισμό του. «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι "η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής"», αναφέρει επιπλέον ο ΣΦΕΑ και ζητά την ασφαλή επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη όπως αναφέρει θέση του, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.