Μεγάλου μεγέθους απάτη, που ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ, τύπου Καρουζέλ, όπου εταιρίες εισέπρατταν ΦΠΑ από το κράτος χωρίς να τον έχουν αποδώσει κατά την αγορά αγαθών, αποκαλύφθηκε σε Ελλάδα και Γερμανία. Μάλιστα συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ηλικίας 63 και 37 χρόνων, ενώ κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα πολύ μεγάλης αξίας και πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών τις οποίες το κύκλωμα δεν είχε καταφέρει, ακόμη, να διαθέσει.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία προΐστατο των ερευνών, μεταξύ 2021 και 2022, οι ύποπτοι αγόρασαν ακουστικά και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές — είτε απευθείας είτε μέσω άλλων νομικών οντοτήτων (εταιριών διαφόρων τύπων) — και στη συνέχεια πώλησαν τα αγαθά σε ελληνικές εταιρείες, χωρίς να καταβάλουν ΦΠΑ. 

Πώς γίνεται μια απάτη τύπου Καρουζέλ

Όπως γίνεται σε αυτού του είδους τις απάτες, μεσολαβεί πάντα μία αφανής εταιρία, η οποία υποτίθεται ότι αγοράζει καταβάλλοντας ΦΠΑ και, στη συνέχεια, μεταπωλεί σε κανονικές εταιρίες -με ΦΠΑ. Οι εταιρίες που αγόραζαν τα προϊόντα σε τιμές ευκαιρίας ζητούσαν, όπως γίνεται πάντα, τον ΦΠΑ από το κράτος καθώς μεταπουλούσαν. Στο μεταξύ, οι αφανείς εταιρίες απλά... εξαφανίζονταν, καθώς στην πραγματικότητα ήταν εταιρείες-βιτρίνες που είχαν συσταθεί με μοναδικό σκοπό την αποφυγή της καταβολής του ΦΠΑ.
Σε Αθήνα και Κολωνία πραγματοποιήθηκαν 42 έρευνες -επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις αργότερα-  από τις οποίες προέκυψε ότι το ύψος της απάτησε φθάνει τα 30.7 εκατ. ευρώ!
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων αρκετά πολυτελή SUV και σπορ αυτοκίνητα, αγαθά αξίας άνω των 100 000 ευρώ, 33 smartphone τελευταίας τεχνολογίας, οκτώ φορητοί υπολογιστές, πέντε tablets και επτά μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, 17- μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICKS), κάρτα SIM, memory stick, δύο micro SD, συσκευή για λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, 24- κάρτες (χρεωστικές, προπληρωμένες, πιστωτικές) διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, 24- ρολόγια διαφόρων επωνυμιών, πέντε αεροβόλα όπλα και πλήθος σημειώσεων.
Βρέθηκαν, ακόμη, περισσότερα από 250 000 ευρώ σε μετρητά. 
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη και ένας 26χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Ποιες αρχές συνεργάστηκαν σε Ελλάδα και Γερμανία

Οι συλληφθέντες με εντάλματα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε την προσωρινή τους κράτηση, προκειμένου παραδοθούν στις Αρχές της Γερμανίας.
Οι δύο συλλήψεις έγιναν με βάση ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Κολωνία. Οι έρευνες, οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις εκτελέστηκαν στην Ελλάδα από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το Τμήμα Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας της Αστυνομίας Αττικής και το Τμήμα Εγκληματολογικών Επιστημών της Ελληνικής Αστυνομίας και στη Γερμανία από τις φορολογικές και αστυνομικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 
Το αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής δείχνει τι μπορεί να επιτύχει μια καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη δράση όταν οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς συνεργάζονται στενά εντός της ζώνης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις υπηρεσίες διερεύνησης φορολογικών εγκλημάτων και τις αστυνομικές δυνάμεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ