Διαφορετικές ταυτότητες οφειλής ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για τα ρυθμισμένα χρέη τους.
Όπως υπογραμμίζουν, καθώς εκδίδεται η ίδια ταυτότητα οφειλής και  για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων τυχόν νέας ρύθμισης στην οποία προχωρούν μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και για την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ρύθμιση λόγω του ότι στην ίδια ταυτότητα εμφανίζονται και νέα και παλιά χρέη.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων -μετά από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Αγοράς και Συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρεια Λευτέρη Γεωργιάδη- καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες, είναι μεγάλες οι δυσκολίες παραμονής στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οποίες προκύπτουν από το γεγονός, ότι εκδίδεται η ίδια ταυτότητα οφειλής και για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, αλλά και για την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων. Το ΕΕΘ ζητά άμεσα των διαχωρισμό των δυο υποχρεώσεων, με έκδοση διαφορετικής ταυτότητας οφειλής.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
Κύριε Υπουργέ,
Η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο είναι ταυτόχρονα και δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η παραμονή των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση ώστε και να πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή της οφειλής τους και η πολιτεία να έχει τα ανάλογα έσοδα.
Αυτή ακριβώς η δυνατότητα παραμονής στη ρύθμιση καθίσταται αδύνατη καθώς για τις οφειλές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και έχουν ρυθμιστεί μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού εκδίδεται η ίδια ταυτότητα οφειλής για την καταβολή της μηνιαίας δόσης, όπως και για τις τρέχουσες οφειλές.
Με αυτό τον τρόπο δεν διαχωρίζεται το ποσό που καταβάλετε για παραμονή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και συνέχιση της ρύθμισης με αυτό που καταβάλετε για τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα, να πρέπει να καταβληθεί ένα ποσό που βγαίνει από το άθροισμα των δυο προαναφερόμενων υποχρεώσεων ( δόση ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και τρέχουσες οφειλές). Συνέπεια των παραπάνω η απένταξη από τη ρύθμιση ακόμη και εάν είχε καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.
Κύριε Υπουργέ, ζητούμε άμεσα τον διαχωρισμό των δυο υποχρεώσεων με έκδοση διαφορετικής ταυτότητας οφειλής για την κάθε μια, δυνατότητα που δίνεται στις οφειλές προς την εφορία.