Μόνο πανάκεια δεν είναι, για το τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που, πλέον, έρχονται μαζικά για να κατακτήσουν την αγορά, εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως παραδέχτηκαν ειδικοί στο θέμα, η εξορυκτική δραστηριότητα για την δημιουργία μιας μπαταρίας για τα αυτοκίνητα αυτά αφήνει πολύ μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα, από ό,τι η εξόρυξη πετρελαίου και η δημιουργία βενζίνης, αλλά και τα καυσαέρια των οχημάτων!
Ο πρόεδρος του συνδέσμου εξορυκτικών επιχειρήσεων Κώστας Γιατζιτζόγλου από το βήμα του συνεδρίου του ΣΒΕ Thessaloniki Summit παραδέχτηκε, μεν, ότι  η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή "είναι χειρότερη από ό,τι μερικοί πιστεύουν, το ερώτημα είναι πότε και με τι ταχύτητα θα χτυπήσουμε τον τοίχο", όμως από την άλλη έθεσε το ζήτημα του πώς μετράμε το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και όχι όχι μόνο το CO2. Όπως τόνισε, για παράδειγμα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μηδενικές εκπομπές, αλλά για την παραγωγή του η εξορυκτική βιομηχανία έχει μεγαλύτερες εκπομπές σε σχέση με τα συμβατικά. 
Δεν είναι, όμως, μόνον το θέμα των ηλεκτρικών οχημάτων και των μπαταριών τους. Για την οικοδομική δραστηριότητα της προηγούμενης χρονιάς στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις του κλάδου εξορύξαν, όπως είπε, 40 εκατ. τόνους αδρανή που αντιστοιχούν σε 330-350 χιλιάδες τόνους CO2. "Αυτό είναι το 2% των συνολικών εκπομπών της χώρας. Αν σταματήσουμε την εξόρυξη θα πάμε αλλού να βρουμε τα υλικά σε χώρες που δεν έχουν αυστηρούς όρους και επιπλέον υπάρχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την μεταφορά, οπότε καταλήγουμε στους 650χιλ τόνους CO2", επισήμανε.
Και, αλήθεια, πόσο κοντά είμαστε στην ώρα "μηδέν";  Ο αναλυτής Nick Gowning, δημοσιογράφος και ιδρυτής του think tank "Thinking the unthinkable" τόνισε ότι σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή "δεν έχουμε μπροστά μας 15-20 χρόνια αλλά 15-20 μήνες". Ο ίδιος διαπίστωσε ότι "δεν υπάρχει η αποφασιστικότητα που χρειάζεται και για την οποία μας προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα.  
Όπως πρόσθεσε, οι 4 στους 5 πολίτες είναι πολύ ανήσυχοι, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα σε επίπεδο κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. 
Ο κ Γκόουγουινγκ υπογράμμισε πως πολλοί πολιτικοί λένε ότι "αν κάνω αυτά που πρέπει, δεν μπορώ να εκλεγώ, εκτός αν υπάρχει στήριξη από μετόχους και ΔΣ μεγάλων εταιρειών". Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή.
Την ίδια στιγμή,  η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ βάζει το χρονικό όριο μείωσης των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο 2030 αντί του 2050. "Πρέπει να μειωθούν κατά 42% οι εκπομπές έως το 2030. Είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση στην οποία τα κράτη πρέπει να βρουν μια κοινή απάντηση", πρόσθεσε ο ιδρυτής του  think tank "Thinking the unthinkable".

Τι γίνεται στην Ελλάδα 

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, στο ίδιο πάνελ του Thessaloniki Summit, ανακοίνωσε ότι εντός του 2024 θα δημοπρατηθεί το σύνολο των 16 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Όπως είπε έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος, καθώς, από τις τρεις μονάδες που λειτουργούσαν το 2019 σήμερα έχουμε 11 σε λειτουργία και 16 σε φάση δημοπράτησης. 
Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο η λειτουργία αυτών των μονάδων θα μειώσει το ποσοστό ταφής των σκουπιδιών, ώστε αυτά είτε να επαναχρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες είτε να αξιοποιούνται ενεργειακά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "σε τέσσερα χρόνια δεν θα θάβουμε στη Φυλή" Είπε ακόμη ότι αυτή η τετραετία θα είναι τετραετία μεταρρύθμισης στην ανακύκλωση, που σήμερα μένει καθηλωμένη σε ποσοστά 20%-22%. "Θα εκπλήξουμε θετικά και τους δήμους" σημείωσε.
Κι αν αυτά είναι ευχάριστα νέα, για την αγορά ενέργειας δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε:
Ένα ολιγοπώλιο ελέγχει την ενέργεια που αγοράζει η ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τιμές να μην είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με την Ευρώπη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων.
Η ενεργοβόρο βιομηχανία στη χώρα (χαλυβουργίες, χαρτοποιίες κλπ) αντιπροσωπεύει το 13% της κατανάλωσης της χώρας, και όπως σημείωσε ο κ. Κοντολέων "δεν υπάρχει χαμηλή τιμή, αλλά ανταγωνιστική σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Είμαστε εκτεθειμένοι στην αγορά". 
Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε ήταν τα προβλήματα στο σύστημα παραγωγής ΑΠΕ., όπως η έλλειψη χώρου αποθήκευσης αυτής της ενέργειας (οι μπαταρίες που "φορτίζονται" από ανανεώσιμες πηγές είναι ογκώδεις. Παρόλα αυτά, όπως είπε, "το κράτος μας προτείνει μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγούς ΑΠΕ".
Υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος "κανιβαλισμού των τιμών" σε εποχές που η ζήτηση είναι χαμηλότερη από την παραγόμενη ενέργεια, θεωρώντας ότι πρέπει να ανέβει η ζήτηση για να λυθεί το πρόβλημα.
Αντίθετη άποψη είχε, φυσικά, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος υποστήριξε ότι "η αγορά δουλεύει, έχουμε (σ.σ. ως χώρα) ηγετικό ρόλο στην περιοχή και μπορούμε να εξάγουμε, ώστε να παίζουμε γεωπολιτικό ρόλο".