Πενήντα πανεπιστημιακοί, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποχωρούν από το κόμμα, καθώς, όπως γνωστοποιούν με μακροσκελή ανακοίνωσή τους, "ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον ευρύχωρο πολιτικό χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς".
Οι πενήντα πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ " δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας". Υπογραμμίζουν πως μένουν " προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου Πανεπιστημίου, στον αγώνα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, στον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, στην προοπτική του σοσιαλιστικού και οικολογικού μετασχηματισμού".
Επισημαίνουν ότι προηγήθηκαν δύο επιστολές τους προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τους δύο γραμματείς του κόμματος με τις οποίες "η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είχε εκθέσει έντονες ανησυχίες ως προς την πορεία του κόμματος, το οποίο εγκαταλείπει με ραγδαίο ρυθμό τη ριζοσπαστική Αριστερά και την εσωκομματική δημοκρατία". 

Η επίθεση στον Κασσελάκη

Κάνουν προσωπική επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως "αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. 
Άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά. Καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους «εσωτερικού εχθρού». Προσβάλλει με ακραία φρασεολογία στελέχη και την ιστορία της αριστεράς, ενώ επιτρέπει συνεργάτες σε του να απαγορεύουν με πρωτόγνωρο αυταρχισμό τις διαφωνίες".
Λένε ακόμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως "απαξιώνει και παρακάμπτει συλλογικά όργανα, ενεργώντας αυθαίρετα με απροειδοποίητες αλλαγές υπευθύνων σε όργανα ή δημιουργώντας νέα όργανα". 
Οι "50" επιχειρούν μια αυτοκριτική όσον αφορά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών:
"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια παταγωδώς χρεωκοπημένη οικονομία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντέστρεψε την καθοδική πορεία της χώρας και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση μια αρκούντως ανορθωμένη οικονομία, με δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας 37 δισ. Ευρώ και όχι με μια νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, που επιθυμούσε η ΝΔ. Η έξοδος από το μνημόνιο ήταν άθλος που δεν θα είχε επιτευχθεί από άλλη κυβέρνηση. Όπως άλλωστε και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διεθνή συνθήκη των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και συνυπέγραψε με αίσθημα ευθύνης, παρά το πολιτικό κόστος, για την συνολική επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος στα βόρεια σύνορά μας, σε συνθήκες γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή", υποστηρίζουν.
Και προσθέτουν: "Παράλληλα στηρίχθηκαν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, με δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία, με τολμηρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας (σχολικά γεύματα), με διασφάλιση των κοινών αγαθών (νερό, ρεύμα). Έγιναν  θεσμικές εμβληματικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα (όπως ν.4429/2016, ν.4485/17, ν.4521/2018, ν.4547/18, ν.4610/19, Τεχνική εκπαίδευση, κ.ά.). Σημειώθηκε σαφής βελτίωση των συνθηκών κράτησης φυλακισμένων, που ήταν  αφόρητες και οδηγούσαν σε διεθνείς καταδίκες της χώρας, ενώ έγιναν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης, η αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλικών πράξεων, ο εκσυγχρονισμός του ποινικού κώδικα, κ.ά".

Και βολές κατά Τσίπρα

Για τους "50", η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν παραδειγματική: "Για το κυβερνητικό αυτό έργο είμαστε ικανοποιημένοι/ες, και περήφανοι/ες, διότι αυτό επιτεύχθηκε μέσα στις αντίξοες συνθήκες".  
Δεν λείπουν, όμως, οι βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα:
"Ωστόσο, από το 2018 κι έπειτα, όταν αποκτήθηκε επί τέλους η δυνατότητα για περισσότερο αδέσμευτη νομοθέτηση και διακυβέρνηση, δεν προλάβαμε ή ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε εγκαίρως και σε ικανό βαθμό να χαράξει μια ποιοτικά νέα πολιτική κατεύθυνση για τη χώρα, δόθηκαν ωστόσο πρώτες «ανάσες» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικά στις εργασιακές σχέσεις. 
Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς. Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό", τονίζεται στην ανακοίνωση. 
Το κείμενο υπογράφουν οι εξής:
Αγγελόπουλος Γιώργος
Αδαμίδης Παναγιώτης
Αδάμου Χριστίνα
Αυγητίδου Σοφία
Γαρύφαλλος Aλέξανδρος
Γουλιάνας Κώστας
Διβάρης Γιώργος
Ζιάκα Αγγελική
Καβάλα Μαρία
Καζάκος Άρις
Καλογιάννης Σταύρος
Καλφακάκου Γλυκερία
Καμτσίδου Ιφιγένεια
Κοιλιάρη Αγγελική
Κοτζάμπαση Αθηνά
Κρεστενίτης Γιάννης
Κυπάρος Αντώνης
Κυριαζόπουλος Απόστολος
Κωστοπούλου Στέλλα
Λαδά Σάσα
Μήτρου Γιάννης
Μπαλτζής Αλέξανδρος
Μπαρτσίδης Μιχάλης
Μπετσάκος Βασίλης
Μπουντούρογλου Φανή
Μυλόπουλος Νικήτας
Ναούμ Ιωάννα
Νικολαΐδης Μιχάλης
Οικονομίδης Παναγιώτης
Παναγιωτόπουλος Κυριάκος
Παπαδοπούλου Παρασκευή
Παπαθεοδώρου Έφη
Παρασκευόπουλος Νίκος
Πασχάλης Βασίλης
Παυλίδου Ελένη
Πρίνος Παναγιώτης
Σιγάλας Μιχάλης
Σταμάτης Δημοσθένης
Σταμάτης Κώστας
Στάμου Αναστασία
Στάμου Γιώργος
Στεφανίδης Γιώργος
Στυλιανού Άρης
Τρανός Τριαντάφυλλος
Τσιόκανος Αθανάσιος
Τσιριγώτης Γιώργος
Φουτάκης Δημήτρης
Χαραλαμπάκης Νίκος
Χολή Θεοδώρα
Ψύλλος Δημήτρης