Δεκατρία χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας, από διάφορες Περιφερειακές Ενότητες επιλέχθηκαν και εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό έργο Adrionet, που είναι ένα Δίκτυο Αυθεντικών χωριών Ανδριατικής – Μεσογείου, ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης με σκοπό να μην εγκαταλειφθούν από τους κατοίκους τους και να μετατραπούν σε όλους έλξης.
Τα χωριά αυτά είναι η Όσσα, τα Πετροκέρασα(από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), τα Βρυτά Πέλλας, το Σκρα, η Γουμένισσα (από την ΠΕ Κιλκίς), ο Παλαιός Παντελεήμονας(φωτογραφία πάνω), το Κίτρος(από την Ημαθία), το Αρκοχώρι, το Σέλι(από την Ημαθία), η Άφυτος, η Νικήτη(από την Χαλκιδική), ο Εμμανουήλ Παππάς και η Δάφνη(από τις Σέρρες).
Το έργο παρουσιάστηκε στην ημερίδα κεφαλαιοποίησης έργων των Διακρατικών Προγραμμάτων Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020” και “Αδριατική-Ιόνιο 2014-2020” την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Interreg 2021-2027 ως Εθνική Αρχή – Εθνικό Σημείο Επαφής, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, συμμετείχαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.
Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) εκπροσώπησε η κ. Καλλίτσα Πανταζή, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ.
Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της ΠΚΜ, το έργο είχε ως βασική του επιδίωξη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης των μικρών αυθεντικών χωριών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη του πληθυσμού τους.
Ο πρώτος στόχος ήταν η δημιουργία εξατομικευμένων Τοπικών Σχεδίων Δράσης τα οποία θα αποτελέσουν έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη, ώστε να ξεκινήσει από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες μία διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκαν κάποιες ήπιες οριζόντιες πιλοτικές δράσεις στα χωριά που βασίστηκαν στην προώθηση του μοντέλου “της φιλόξενης κοινότητας”.
Τέλος, εγκαθιδρύθηκε το “Διακρατικό δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών” με στόχο να διατηρήσει και να εκτιμήσει, με καινοτόμες προσεγγίσεις και εργαλεία, το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα των εμπλεκόμενων χωριών.
Όπως υπογράμμισε η κ. Πανταζή, η τεχνογνωσία και υποστήριξη που δόθηκε από τον επικεφαλής εταίρο του έργου, την Περιφέρεια Emilia-Romagna (Εμίλια-Ρομάνια) της Ιταλίας αλλά και το Σύνδεσμο Αυθεντικών Χωριών της Ιταλίας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές αλλά και ευκαιρίες διασύνδεσης με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες της περιοχής Αδριατικής - Ιονίου.