Λεπτομέρειες, για το πώς θα λειτουργεί η βίζα των επτά ημερών, που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Αθήνας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση για τα 10 ελληνικά νησιά» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χάρη και στην ευρωπαϊκή στήριξη. 
Όπως εξήγησε, η προσωρινή βίζα θα αφορά μέχρι επτά ημέρες και θα δίνεται σε όσους περνούν από τις ακτές της Τουρκίας στα συγκεκριμένα νησιά: Τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, τη Ρόδο, την Κω, τη Σύμη και το Καστελόριζο. 
«Είναι κάτι που διεκδίκησε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε αυτή τη διευκόλυνση. Δεν αφορά άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν μεταφέρεται και σε άλλες περιοχή της χώρας μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως υπογράμμισε το διαβατήριο του Τούρκου πολίτη θα σφραγίζεται από τις αρμόδιες αρχές στα νησιά αυτά και η βίζα αυτή που θα δίνεται θα διαρκεί μέχρι επτά ημέρες. Διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν αφορά μόνον επτά μέρες το χρόνο, όπως ακούστηκε, αλλά η βίζα θα ισχύει για επτά ημέρες για κάθε επίσκεψη με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Θα μπορεί, δηλαδή, ένας Τούρκος υπήκοος, να περάσει από τη Σμύρνη σε ένα από τα δέκα ελληνικά νησιά για επτά ημέρες, αλλά, αν το επιθυμεί, θα μπορούσε να ξανάρθει, για άλλες επτά ημέρες, με τον ίδιο τρόπο και να το επαναλάβει αυτό όσες φορές θέλει μέσα σε ένα χρόνο.
«Είναι και ένα αίτημα το οποίο το ακούγαμε -και δικαιολογημένα- από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων. Θα τονώσει και την αγορά των περιοχών αυτών, καθώς δεν θα ισχύει για μια φορά όλο το χρόνο κι όχι μόνο στην τουριστική περίοδο», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.