Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ως η πιο σημαντική από όσες έχουν γίνει από την ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν αναδείχτηκε στην ηγεσία της Τουρκίας. Στις προηγούμενες συναντήσεις δεν είχαν προηγηθεί καταστάσεις όπως η υβριδική απόπειρα εισβολής στον Έβρο ή η αναταραχή στο Αιγαίο που έφθασε ως και την επακούμβηση πολεμικών πλοίων.
Οι συνομιλίες θεωρούνται πολύ σημαντικές, η περιρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται πως έχει αλλάξει από τις μέρες που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τη ρητορική "θα ΄ρθούμε μια νύχτα ξαφνικά", όμως υπάρχει και η επιμονή του "υπάρχουν κι άλλα θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας", που είναι η σταθερή ελληνική θέση.
Υπάρχει, ακόμη, η επιμονή της Τουρκίας για συνομιλίες "επί των ανοικτών θεμάτων" που αυτή βλέπει χωρίς διαμεσολάβηση -θέση που επανέλαβε και χθες ο κ. Ερντογάν. Από πλευράς μας, δεν έχουμε κάνει πίσω στη θέση "μία είναι διαφορά και ας τη λύσουμε στη Χάγη".
Αλλά αυτό που είναι ο ύφαλος που πρέπει να ξεπεραστεί σήμερα είναι η επιθυμία της Τουρκίας για "συνεκμετάλλευση" του Αιγαίου. "Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε στο Αιγαίο" επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος. Κι εδώ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να ορθώσει ανάστημα -αν, φυσικά, τεθεί τέτοιο θέμα.