Στο «να κλείσουν τα «παραθυράκια» φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα» στοχεύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό τόνισε, στη σημερινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το Φορολογικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μίλησε για «μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης», επισημαίνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γίνεται να δηλώνουν λιγότερα από έναν υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων που περιλαμβάνει μετρητά. 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι μέχρι το τέλος του 2023 η ελληνική οικονομία θα έχει κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα από τους επενδυτικούς οίκους και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησε στο ακέραιο αυτή την υπόσχεση. 
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις, είπε ότι αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, με τη βοήθεια πρωτίστως της τεχνολογίας, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν την διακίνηση μετρητών, συχνά άγνωστης προέλευσης, και διευρύνουν βέβαια με δίκαιο τρόπο τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα. 
Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται η υποχρεωτική σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η κατάργηση των μετρητών στις αγορές ακινήτων και η ακύρωση των συμβολαίων των παρανομούντων, η χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αυστηροποίηση των ποινών για λαθρεμπορία καυσίμων που περιλαμβάνουν και "σφράγισμα" επιχειρήσεων για δυο χρόνια, και η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. 
Όπως είπε, «ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το ποσό το οποίο κρίνουμε ότι ουσιαστικά αντανακλά την ελάχιστη, προσέξτε, την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας». 

Οι εξαιρέσεις και οι προβλέψεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρόνοιες του νομοσχεδίου για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και διευκρίνισε ότι με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι το 17% των επαγγελματιών θα καταβάλλει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο, το 54% έως 3.000. Και αναφορικά με τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έξοδα της χώρας ο πρωθυπουργός είπε βρίσκεται σήμερα ότι στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2,1% του ΑΕΠ, και στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε στο 1,1% του ΑΕΠ.