Για άλλη μία φορά ο Κώστας Καραμανλής μίλησε. Όχι από την άνεση ενός τηλεοπτικού στούντιο. Ούτε καν από την αγαπημένη του αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Αλλά από την πρώτη γραμμή, την Αλεξανδρούπολη.
Είναι, πλέον, η Θράκη, η μεγάλη του αγάπη. Το αποδεικνύει και με όσα είπε σήμερα Κυριακή στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», αλλά και με τη γενική του παρουσία στη Θράκη.
Ήταν άλλη μία απάντηση σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Καραμανλής είναι ο αμίλητος πρώην πρωθυπουργός. Όμως όλοι γνωρίζουν καλά πως, όποτε χρειάστηκε μίλησε. Και, ως πρωθυπουργός, πάλι όποτε χρειάστηκε, όρθωσε παράστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, για τον Περαστικό, η κόντρα μεταξύ Γιώργου Αλισάνογλου, γνωστού ποιητή της Θεσσαλονίκης και των συντελεστών της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα. Οι τελευταίοι έχουν το προνόμιο να επικαλούνται τη σάτιρα για ό,τι μας πασάρουν από τις εκπομπές τους. Είναι, άλλωστε, ωραία δικαιολογία. "Θα καταδικάσουμε τη σάτιρα", ρωτάς και ... ξεμπερδεύεις;
Οι πιο ψαγμένοι επικαλούνται τον... Αριστοφάνη. Πώς σατίριζε τους πάντες και πως αυτό είναι η Δημοκρατία. Όμως παντού υπάρχουν και όρια. Το να ξεφτιλίζεις έναν άνθρωπο που ούτε γνωρίζεις, ούτε μελέτησες, είναι αδιαντροπιά. Κάποιοι, όμως, γνωρίζουν, κατά πως φαίνεται, από εξευτελισμούς.
Και στο κάτω - κάτω της γραφής, καιρός να καταλάβουν όλοι πως άλλο το τι λες στο καφενείο ή στο σαλόνι ενός από τα εξοχικά σου στην Χαλκιδική με τα φιλαράκια σου κι άλλο το τι ξεστομίζεις δημοσίως.

Διαβάζει ο Περαστικός για "τελεσίγραφο" των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, που θέλουν να σταματήσουν να φρουρούν το χώρο όπου πρόκειται να γίνει βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ. Και φουντώνει η περιέργειά του να δει τι θα γίνει, όταν λήξει το τελεσίγραφο. 
Πρέπει, πλέον, να εξηγούμε και το προφανές: Πως υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν και καθήκοντα. Έκαστος εφ' ω ετάχθη... Και, φυσικά, οι θέσεις καθήκοντος δεν είναι για τον καθένα. Θέλει και ιδιαίτερα προσόντα και κότσια. 

Γράφει ο Περαστικός