Μια από τις καλύτερα οργανωμένες σπείρες διαρρηκτών που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Η σπείρα που αποτελούνταν από τρεις Γεωργιανούς, έναν Αρμένιο κι έναν Έλληνα, παρακολουθούσαν και βιντεοσκοπούσαν τα μελλοντικά τους θύματα, άλλαζαν ρούχα κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων και είχε, στην Πολίχνη, το δικό της εργαστήριο για να κατασκευάζει αντικλείδια!
Για την υπόθεση συνελήφθησαν οι τέσσερις αλλοδαποί ηλικίας 44, 45, 27, 37 και ο Έλληνας 28 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμού και άλλες διατάξεις!



Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν οργανώσει τη σπείρα τους με τέτοιο τρόπο που μόνον σε αστυνομικές ταινίες του Χόλιγουντ έχουμε δει!
  • Επέλεγαν τους «στόχους» τους συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, ώστε να μπαίνουν στα σπίτια των ώρα που οι ένοικοι έλειπαν για να κάνουν τα ψώνια τους. 
  • Άλλαζαν ρούχα πριν μπουν στο διαμέρισμα και ξανάλλαζαν με το που τελείωναν τη διάρρηξη, για να μην αναγνωρίζονται εύκολα.
  • Σε περίπτωση που τους εντόπιζε η αστυνομία δε δίσταζαν να οδηγήσουν επικίνδυνα, ακόμη και κόντρα σε μονόδρομους, για να διαφ΄’υγουν.
  • Είχαν νοικιάσει εργαστήριο στην Πολίχνη όπου αντέγραφαν κλειδιά κι έφτιαχναν αντικλείδια τα οποία χρησιμοποιούσαν, για να μην αφήνουν πίσω τους ίχνη διάρρηξης.
  • Βιντεοσκοπούσαν, με τα κινητά τους τηλέφωνα, τα υποψήφια θύματά τους κατά την είσοδο τους στα σπίτια τους κι αποτύπωναν στα βίντεο τους τύπους κλειδιών που χρησιμοποιούσαν και, φυσικά, την τοποθεσία του κάθε σπιτιού.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά το χρονικό διάστημα από μέσα Δεκεμβρίου του 2021 έως και μέσα Δεκεμβρίου του 2023, διέπραξαν τέσσερις διαρρήξεις και μία ληστεία σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης. Έκλεψαν, συνολικά, το χρηματικό ποσό των 171.850 ευρώ, κοσμήματα και ένα δίκαννο. 


Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (11-12-2023) το πρωί, στα σπίτια των δραστών στις περιοχές της Τούμπας, Συκεών και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εργαστήριο, που διατηρούσαν στην περιοχή της Πολίχνης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14.455 ευρώ, 100 δολάρια ΗΠΑ, ρολόγια, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές, χρηματοκιβώτιο, δυο φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας,  πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, περίστροφο με 17 φυσίγγια, πιστόλι μάρκας Τοκάρεφ με τέσσερα φυσίγγια, τρία αεροβόλα πιστόλια, πλήθος μαχαιριών, επαγγελματική μηχανή κοπής – αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, επαγγελματικό τρυπάνι σταθερής βάσης για λεπτομερή τρυπήματα, επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών, δυο ηλεκτρικές συσκευές λείανσης με πλήθος εξαρτημάτων, πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών,  επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών, εργαλεία, δεκάδες άκοπα κλειδιά διαφόρων τύπων, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, επτά περούκες και δίκαννο(το όπλο που είχαν κλέψει κατά τη διάρκεια της μιας διάρρηξης)



Επιπλέον κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη  μεταφορά των κλοπιμαίων.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ για τον 28χρονο Έλληνα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι με χρήματα που προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητά του, προχώρησε στην αγορά ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου αξίας περίπου 12.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.
Η αστυνομία καλεί πολίτες, θύματα κλοπής που πιστεύουν ότι έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης σπείρας, να επικοινωνούν κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας στα τηλέφωνα 2310388328 για αναγνώριση των κλοπιμαίων. 

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία