Την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου εκμεταλλεύτηκαν πατέρας και γιος, από χωριό της Θεσσαλονίκης. Έστησαν το... δικό τους συσκευαστήριο, σε αποθήκες εταιρίας που διακινεί τρόφιμα και παρήγαγαν το δικό τους, αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Μόνον που στην πραγματικότητα ήταν ηλιέλαιο Βουλγαρίας, ανακατεμένο με χρωστικές ουσίες!
Με τον τρόπο αυτό και το φθηνό ηλιέλαιο το πουλούσαν ακριβά ως ελαιόλαδο και την ποσότητα αύξαιναν αφού προσέθεταν μεγάλη ποσότητα πάμφθηνων χρωστικών ουσιών.
Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που είχαν την πληροφορία ότι σε αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής σε περιοχή του Δήμου Δέλτα, γινόταν η παραγωγή νοθευμένου -δήθεν- ελαιόλαδου, με τη συνδρομή μελών ειδικού κλιμακίου του Ε.Φ.Ε.Τ./ Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας / Τμήμα Ελέγχου για την Προστασία των Καταναλωτών, έκαναν έρευνα και βρήκαν:
  • 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών, 
  • 6500 λίτρα ηλιέλαιο εντός επτά (7) πλαστικών δεξαμενών, 
  • Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»,
  • Μία πλήρη και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές γεμάτες υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας,
  • 9.035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης ελαίου,
  • 358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης ελαίου,
  • πέντε τιμολόγια παρελθόντων ετών και
  • Ι.Χ. Φορτηγό που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ποσοτήτων. 

Από την προανάκριση προέκυψε ότι πατέρας και γιος, 80 και 36 χρόνων αντίστοιχα, εισήγαγαν ηλιέλαιο από τη Βουλγαρία, στο εργαστήριό τους έκαναν την ανάμιξη με χρωστικές ουσίες για να πάρει το ηλιέλαιο χρώμα και να θυμίζει ελαιόλαδο, το συσκεύαζαν, τοποθετούσαν τις πλαστές ετικέτες και, στη συνέχεια, το πουλούσαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Πατέρας και γιος συνελήφθησαν και εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία για  παράβαση των Ν. 4235/2014 «Ποινικές κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ» και Ν. 4177/2013 «Ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».
Οι δυο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.



Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης