Το βιβλίο είναι ένα διαχρονικό δώρο, πηγή γνώσης, σύντροφος στον ελεύθερο χρόνο και οδηγός για ταξίδια του μυαλού.  Επιλέξαμε πέντε υπέροχα βιβλία που μπορείτε να προσφέρετε ως δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα και σας τα παρουσιάζουμε.

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

Τον Απρίλιο του 1942, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι σχεδιάζουν την τεράστια επίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο, που θα κορυφωθεί με τη μεγαλύτερη μάχη στην ανθρώπινη ιστορία, την Μάχη του Στάλινγκραντ. Στο Στάλινγκραντ ο Γκρόσμαν δεν αποτίνει φόρο τιμής στους Στρατηγούς αλλά στους απλούς υπολοχαγούς στις ορντινάντσες στους επιστρατευμένους στους αγγελιοφόρους στους χωρικούς στους αγρότες στους εργάτες.
Το Στάλινγκραντ, το πρώτο μέρος του μυθιστορηματικού δίπτυχου, που ολοκληρώνεται με το Ζωή και Πεπρωμένο, είναι μια τεράστια τοιχογραφία όχι μόνο του πολέμου, αλλά της ζωής στο σύνολό της. Σκληρό και τρυφερό, λυρικό και επικό, εκφράζει την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Ο Αγγελιοφόρος της Μοίρας

Στον δεύτερο τόμο της τριλογίας του Γιάννη Χατζηιωαννίδη  βυθιζόμαστε και πάλι στο σύμπαν της αυτοκρατορίας της σιωπής, αυτό που ο απλός κόσμος αποκαλεί υπόκοσμο ή αλλιώς Μαφία. Αυτή τη φορά όμως επικεντρωνόμαστε κυρίως στο πορτρέτο του Νεκτάριου Ιζμιρτζόγλου που έχει πλέον ανέβει ραγδαία στη ιεραρχία, προσπαθεί να βρει τον δικό του  δρόμο στη ζωή μετά τον θάνατο της γυναίκας του και να καθίσει στο στρογγυλό τραπέζι των ιπποτών της σκιάς. Η μοίρα όμως δεν θα είχε την φήμη που έχει αν έκανε το προφανές. Οι εξελίξεις και τα γεγονότα που συντελούνται στην αυτοκρατορία της σιωπής θα τον φέρουν στο πλευρό του “Βαρόνου” του ανθρώπου που κάθεται στην κορυφή και δίνει το σκοπό για τον ρυθμό που θα παίξουν τα όργανα. Από την Κωνσταντινούπολη στο Βελιγράδι και από την Μόσχα στην Μάνη ο πλέον διαβόητος εκτελεστής αποδεικνύει πώς στο τέλος αυτό που μένει ειναι η ιερή ανδρική φιλία και οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε ένα κόσμο βίας.

Οκτώ μέρες στη Γιάλτα: Πώς ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν μοίρασαν τον κόσμο, Diana Preston

Τον τελευταίο χειμώνα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν συναντήθηκαν στη Γιάλτα, όπου έπειτα από οκτώ ημέρες διαπραγματεύσεων, καβγάδων και μικρών διαλειμμάτων εγκαρδιότητας πήραν αποφάσεις για το τελικό στάδιο του πολέμου, την τύχη της κατακτημένης Γερμανίας, τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις σφαίρες επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Η διακεκριμένη ιστορικός Diana Preston, μετά από διεξοδική έρευνα, αποτυπώνει µε γλαφυρό τρόπο το χρονικό αυτών των ημερών, εναλλάσσοντας την κριτική για την εξωτερική πολιτική µε τις ζωηρές περιγραφές των παρασκηνιακών δραστηριοτήτων πολιτικών και διπλωματών, ακόμα και των σοβιετικών πρακτόρων που παρακολουθούσαν τους φιλοξενούμενούς τους. Οι έντονες προσωπικότητες, οι πικάντικες λεπτομέρειες και οι πολλές διαφορετικές οπτικές συνθέτουν µια καθηλωτική παρουσίαση της διάσκεψης που επηρέασε καθοριστικά τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Η τέχνη της στρατηγικής

Οι διακεκριμένοι καθηγητές Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που σε 50 κανόνες συμπυκνώνει την τέχνη της στρατηγικής.
Από το μωρό που κλαίει για να του γίνει το χατήρι, μέχρι τους ηγέτες των Υπερδυνάμεων που μοιράζουν σφαίρες επιρροής, όλοι και όλες εφαρμόζουμε στρατηγική. Αντλώντας παραδείγματα από τον πόλεμο, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, το ποδόσφαιρο, το σκάκι, οι συγγραφείς παρέχουν έναν οδηγό στρατηγικής συμπεριφοράς σε κάθε επίπεδο της ζωής, ενώ ταυτόχρονα οικοδομούν μια συνολική θεωρία περί στρατηγικής.

Η αφηγήτρια της Καζανμλάνκα

Μαρόκο, 1941. Με τη Γαλλία να βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή, η δωδεκάχρονη Ζοζί καταφεύγει με την οικογένειά της στην Καζαμπλάνκα, μια πόλη γεμάτη ασυνήθιστους χαρακτήρες, πρωτόγνωρες εικόνες, μεθυστικές μυρωδιές και ήχους που κατακλύζουν τις αισθήσεις. Όσο ο πατέρας της Ζοζί περιμένει με αγωνία να εκδοθούν τα χαρτιά τους, ώστε να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Αμερική, εκείνη θα καταγράψει στο ημερολόγιό της όλες τις στιγμές που θα τη γοητεύσουν και θα την προβληματίσουν.
Το 2010 η Ζόι καταφθάνει στο ίδιο λιμάνι και προσπαθεί να προσαρμοστεί στο άγνωστο μέρος. Όταν ανακαλύπτει το ημερολόγιο κάτω από τις σανίδες του σπιτιού της, μαγεύεται από τον κόσμο της νεαρής Ζοζί, που κάποτε κοίταζε την ίδια θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά γνώριζε μια πολύ διαφορετική Καζαμπλάνκα. Μπορούν άραγε οι αφηγήσεις της να τη βοηθήσουν να μετατρέψει την τραγωδία σε ελπίδα και να βρει την παρηγοριά που χρειάζεται για να θεραπεύσει τη ραγισμένη της καρδιά;