Δυο προτάσεις, ώστε να ανακουφιστεί η Θεσσαλονίκη από τις επιπτώσεις κατασκευής του FlyOver, από τις οποίες η μία έχει λογική βάση, κατέθεσε ο ήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό StatusFM. Συγκεκριμένα, πρότεινε να εργάζονται τα συνεργεία σε τριπλοβάρδια και να μισθωθούν καταμαράν για να κάνουν το δρομολόγιο Λιμάνι - Καλαμαριά...
«Έχω τοποθετηθεί θετικά για το έργο του Fly Over όμως δεν είναι σωστά μελετημένο. Επρεπε να προηγηθεί ο εξωτερικός δακτύλιος καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των Βαλκάνιων επισκεπτών» επισήμανε, πρόταση την οποία, χθες, ο συγκοινωνιολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, απέρριψε μετά πολλών επαίνων, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής θα διαρκέσει πολλά περισσότερα χρόνια, θα απαιτήσει μία σήραγγα και δυο κοιλαδογέφυρες ανεβαζοντας το κόστος και προϋποθέτει να "ξυριστεί" μεγάλο τμήμα του περιαστικού δάσους.
Μιλώντας στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών σημείωσε πως το έργο δεν προετοιμάστηκε καλά και ότι «η Πολιτεία για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τρέχει εκ των υστέρων».
«Τα έργα αυτά δουλεύουν με τρεις βάρδιες και δεν έχει καμία σχέση με εργασιακό μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι το ζητάνε να δουλεύουν νυχτερινή βάρδια όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί η δουλειά το βράδυ είναι πιο άνετη. Για όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου να δουλεύουν τρεις βάρδιες σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι έτσι ο χρόνος κατασκευής θα περιοριστεί στους 24 μήνες.
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Δανιηλίδης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση, την περίοδο κατασκευής του Fly over, είναι να μισθώσει η Πολιτεία καταμαράν, ώστε μέσω της θαλάσσιας συγκοινωνίας με τακτικά δρομολόγια να μετακινείται κόσμος από τα ανατολικά, τη Μηχανιώνα, την Καλαμαριά και το Μέγαρο Μουσικής στη δυτική πλευρά της πόλης.