Γονείς και εκπαιδευτικοί του  2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πυλαίας, πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση του δήμου να κλείσει τόσο τη συγκεκριμένη δομή, όσο και άλλα δυο ειδικά σχολεία που στεγάζονται στα Κωνσταντινουπολίτικα λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων.
Όπως υποστηρίζουν το πρόβλημα της ακαταλληλότητας ήταν γνωστό εδώ και έξι χρόνια, αλλά δεν έγινε τίποτα.
Συγκεκριμένα, στις 19/2/2024 θα ανασταλεί η λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου και οι μαθητές θα διαμοιραστούν σε σχολεία από τη Θέρμη μέχρι και τον Αγ. Αθανάσιο - Χαλκηδόνας (με βάση απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης). Την παράταση ως τις 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη με το σκεπτικό να βρεθεί ο χρόνος ώστε να υπάρξει αποδεκτή λύση.
Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 56 παιδιά με βαριές αναπηρίες και αυτισμό, ενώ τα περισσότερα από αυτά μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Αντίστοιχα στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτισμού φοιτούν 19 παιδιά επίσης με δύσκολα κινητικά προβλήματα.
Η μετακίνηση και ο διαμοιρασμός των μαθητών σε άλλα σχολεία στη μέση της χρονιάς σύμφωνα με τους γονείς άλλα και τα ίδια τα παιδιά θα δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα.
Ζητούν ένα αξιοπρεπές και ασφαλές κτήριο ώστε να μεταφερθούν τα παιδιά τους.
Άμεση λύση για το κτιριακό πρόβλημα του 2ου ΕΕΕΕΚ και του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με Αυτισμό στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη της ΠΕ Θεσσαλονίκης ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.
Ζητούν, ακόμη, την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό και του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ.
«Η παραπάνω κατάσταση αναδεικνύει ότι η Ειδική Αγωγή δεν αποτελεί προτεραιότητα για καμία από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Αντίθετα η άθλια κατάσταση, στην οποία καλούνται να κάνουν μαθήματα οι εκπαιδευτικοί και να παρακολουθήσουν οι μαθητές, αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είχαν στον προγραμματισμό τους τη δημιουργία σύγχρονων Ειδικών Σχολείων, ανάλογα των αναγκών των μαθητών τους», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.