Του Γιάννη Παπαδόπουλου*

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που διενεργήθηκαν πρόσφατα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση υφίσταται μια φθορά. 
"Λογική" την χαρακτηρίζουν κάποιοι αναλυτές και κάποιοι άλλοι δεν τη θεωρούν "κρίσιμη" .
Σαφώς, ο χρόνος που επέλεξε η ίδια η κυβέρνηση για να "ανοίξει" πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, παίζει κι αυτός το ρόλο του. Αν δεν το έκανε τώρα, μόλις έξι μήνες από τη νωπή λαϊκή εντολή, πότε θα το έκανε;
Έτσι, έφερε το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, της μεταρρύθμισης στο χώρο της Δικαιοσύνης, τις βαθειές τομές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με τις κρίσεις σε ανώτατο επίπεδο και ,φυσικά, το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και τη δυνατότητα να υιοθετούν παιδιά.
Το καθένα απ΄αυτά τα θέματα δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Όλα μαζί, ταυτόχρονα, μοιάζουν με...επανάσταση. 
Αλλάζουν πολλά και αμέσως στη ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών. Είναι λογικό να δημιουργούνται αντιθέσεις, ακόμη και εντάσεις.
Έρχονται, λοιπόν, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη δεδομένη στιγμή, μια πτώση της δυναμικής της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια διαπίστωση.
Η άλλη διαπίστωση είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν πολιτικά τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης, απ΄τα μέτωπα που η ίδια άνοιξε.
Τι σημαίνει η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο 10-12 %;
Πολύ απλά , ότι και τα δύο κόμματα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Οι πολίτες δείχνουν με τη στάση τους ότι δεν περιμένουν τίποτε απ΄αυτά τα δύο κόμματα , που διαγκωνίζονται για να κερδίσουν τον τίτλο της "γνήσιας Κεντροαριστεράς" και τον τιμητικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα των δημοσκοπήσεων. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν τα δύο αυτά κόμματα να πείσουν τη μεγάλη μάζα των πολιτών ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι καλύτερο απ΄αυτό που συμβαίνει τώρα στην ελληνική κοινωνία. Ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη. Κι επιλέγει αυτόν που προσπαθεί, έστω κι αν έχει αλαζονική συμπεριφορά κι αν κάνει τρομακτικά λάθη, όπως στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είναι το υπ΄αριθμόν 1 σημερινό πρόβλημα .
Αυτό ακριβώς κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, κατέγραψαν το πρόβλημα της πολιτικής ζωής του τόπου. 
Μια κυβέρνηση ανεξέλεγκτη, αλαζονική, με πολλές αστοχίες, αλλά και μια αντιπολίτευση ανύπαρκτη.
Γι΄αυτό, καταγράφεται έστω και παροδικά, μια ανοδική τάση των άκρων.




*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος