Με θεσμικό ρόλο δρα, ξανά, ο πρωθυπουργός, ακόμη κι όταν αφήνει ψήφο κατά συνείδηση στο θέμα του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι σήμερα το πρωί.
«Δεν είναι κάτι που το θυμήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα, και είναι και κάτι που είναι απολύτως συνεπές από τότε που έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός γι’ αυτήν την επικείμενη νομοθέτηση», υποστήριξε θυμίζοντας ότι κατά συνείδηση είχαν ψηφίσει οι βουλευτές της ΝΔ και για το σύμφωνο συμβίωσης. Μάλιστα, τόνισε πως «έπεσαν στα βράχια ―αν μου επιτρέπετε τη λέξη― όλοι αυτοί που θεωρούσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει με τους θεσμούς, θα παίξει με τις εκλογές. Είναι κατ’ αναλογία με αυτό που έγινε με τον εκλογικό νόμο την προηγούμενη τετραετία. Τι λέγανε; Θ’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης, για να πάρει παραπάνω έδρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε παραπάνω ποσοστό, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, χωρίς ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, συνεπής στους πολίτες και τους θεσμούς. Τι λέγανε τώρα; Επειδή φοβάται το δεξιό ακροατήριο ο Μητσοτάκης, θα δείτε, θα πάει το νομοσχέδιο μετά τις ευρωεκλογές, για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους. Τι κάνει; Τους πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας».
Όπως εξήγησε, «αν καθίσει κανείς και ακούσει τι πάμε να κάνουμε, θα καταλάβει ότι απλά ρυθμίζουμε μια κατάσταση που υπάρχει. Ως προς τον γάμο τον πολιτικό, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ισχύει το Σύμφωνο, δηλαδή δύο άντρες ή δύο γυναίκες, δύο άτομα του ιδίου φύλου μέχρι τώρα μπορούσαν να κάνουν μόνο Σύμφωνο Συμβίωσης σε έναν συμβολαιογράφο, τώρα μπορούν να πάνε σε ένα Δημαρχείο να συνάπτουν έναν πολιτικό γάμο, όπως μπορεί να κάνει ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Ως προς το θέμα των παιδιών, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από το 1946, ένας άντρας ή μία γυναίκα μπορούν, όπως και ένα ετερόφυλο ζευγάρι, να υιοθετήσουν ένα παιδί, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, ο οποίος, μάλιστα, είναι πολύ αυστηρός και έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο ίδιος άνδρας ή η ίδια γυναίκα που μπορούν να υιοθετήσουν κατά μόνας ένα παιδί, μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης με ένα άτομο του ιδίου φύλου. Αυτό, λοιπόν, το ζευγάρι δύο ανδρών ή δύο γυναικών, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μεγαλώνουν παιδιά. Και μάλιστα αυτοί που λένε, δεν θέλω αυτοί να μεγαλώνουν παιδιά, που είναι λάθος η διατύπωση, γιατί ποιος μου λέει εμένα, a priori, ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι ακατάλληλο και ένα ετερόφυλο ζευγάρι είναι, a priori, κατάλληλο; Η πατρότητα, η μητρότητα, είναι λέξεις ιερές και είναι οι σειρές που δεν τις αλλάζουμε, ο πατέρας και η μητέρα».