Τροπολογία, με την οποία ζητούν διευκολύνσεις στις μετεγγραφές παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, κατέθεσαν στη Βουλή 16 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη.
Όπως υπογραμμίζουν προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, «με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα της μεταγραφής των φοιτητών αυτών των οικογενειών στο πλησιέστερο Πανεπιστήμιο από τον τόπο διαμονής των γονιών τους, χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν στο παρελθόν. Παράλληλα δε, με την εξαίρεσή τους από το 15% των μεταγραφόμενων βάσει των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ευεργετείται και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών από οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Πρόκειται για τροπολογία που, ενώ η εφαρμογή της δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα συντελέσει μεσοπρόθεσμα – ως κίνητρο – και στην αντιμετώπιση του εκρηκτικού δημογραφικού προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία-σοκ του 2023 που καταγράφουν τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων από το 1932 – δηλαδή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα»!
Οι βουλευτές προτείνουν την εξής τροπολογία: «Αποκλειστικά τα τέκνα τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών δύνανται εφόσον το επιθυμούν, να μετεγγραφούν απευθείας στο πλησιέστερο πανεπιστημιακό ίδρυμα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής των γονιών τους, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης αντιστοιχίας των Τμημάτων σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της παρ. 5 του άρθρου 73, καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης. Δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή, ούτε τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια του άρθρου 75, ούτε η ύπαρξη και η κατοχή με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας στον τόπο της μετεγγραφής από τον ίδιο ή τους γονείς του».
Θέτουν ως προϋποθέσεις:
α) Τα αδέλφια να σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. τα οποία εδρεύουν είτε σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα μεταξύ τους είτε σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από αυτή στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,
β) Τα αδέλφια της περ. α ́ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, να μην είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών,
Όπως υποστηρίζουν «Η Πολιτεία οφείλει να δώσει τη δυνατότητα σε οικογένειες που ήδη έχουν τρία ή τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά, αυτά να μπορούν να σπουδάσουν στο πλησιέστερο πανεπιστημιακό ίδρυμα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής των γονιών τους με τις λιγότερες δυνατές δαπάνες, δεδομένου μάλιστα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Πρόκειται δηλαδή για ένα ανέξοδο κίνητρο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που – κατά κοινή παραδοχή - αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας μας».
Την τροπολογία, εκτός του κ. Καρασμάνη, υπογράφουν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Γιώργος Κοτρωνιάς, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Ιωάννης Ανδριανός, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Φίλιππος Φορτωνάς, Δημήτρης Κυριαζίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλειος Γιόγιακας, Αθανάσιος Καββαδάς, Δημήτρης Κούβελας και Στέφανος Γκίκας.