Για «κυβερνητική αδράνεια» στην υπόθεση του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2022 του ΑΣΕΠ που αφορούσε στην κάλυψη 822 θέσεων με την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κάνει λόγο, σε επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Όπως επισημαίνει, στο γραπτό διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 11.500 υποψήφιοι, οι επιτυχόντες όμως ήταν μόλις 257. «Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση με το άρθρο 21 του Ν.5027 προκειμένου να μειωθεί η βάση και να αυξηθεί ο αριθμός των επιτυχόντων για να καλυφθούν οι θέσεις, με αποτέλεσμα ο νέος πίνακας επιτυχόντων να περιέχει πλέον 1.004 νέους επιτυχόντες ΠΕ και 159 ΤΕ», εξηγεί.
Όμως, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, η προς κάλυψη θέσεις ήταν 400 ΠΕ και 165 ΤΕ. Συνεπώς και κατόπιν όλων αυτών προέκυψε μεγάλος αριθμός επιλαχόντων, περίπου 600 ΠΕ και τριάντα ΤΕ.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή  «οι οργανικές θέσεις της Α.Α.Δ.Ε. ξεπερνούν τις 15.000 και έχει τεθεί στρατηγικός στόχος να καλυφθεί μέχρι το 2025 ει δυνατόν το 90% των θέσεων αυτών, δηλαδή 13.322 θέσεις». Κατά το χρόνο της ως άνω ομιλίας υπηρετούσαν στην Α.Α.Δ.Ε. 11.374 υπάλληλοι, επομένως υφίσταται έλλειψη περίπου 2.000 υπαλλήλων.
Επειδή έχει περάσει περίπου 1,5 χρόνος από τη διενέργεια του διαγωνισμού και περίπου ένας χρόνος από τη νομοθετική παρέμβαση για τη μεταβολή της βάσης και οι εν λόγω νέοι επιτυχόντες αποτελούν έτοιμη «δεξαμενή» προς άμεση, ταχύτατη και στοχευμένη αξιοποίηση σε εξειδικευμένες θέσεις της ΑΑΔΕ, η κ. Νοτοπούλου ρωτά την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αν θα χαρακτηρίσει άμεσα τους νέους επιτυχόντες που δεν κρίθηκαν διοριστέοι ως επιλαχόντες κι αν θα δρομολογήσει άμεσα τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσληψη και αξιοποίηση του συνόλου των εναπομεινάντων στους πίνακες νέων επιτυχόντων.