Σήμερα, ήταν η πρώτη φορά που ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, έδωσε ημερομηνίες παράδοσης του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης! Ενώ ως τώρα απέφευγε να είναι συγκεκριμένος και μιλούσε για "τέλος του 2024", αυτήν τη φορά, στην ξενάγηση που έγινε σε δημοσιογράφους και την πρώτη βόλτα με συρμό χωρίς οδηγό από τη Νέα Ελβετία ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, έδωσε σαφέστατο χρονικό ορίζοντα.
Για τη λειτουργία του μετρό στη βασική γραμμή, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως αυτή θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2024. Πρόσθεσε ότι η γραμμή προς την Καλαμαριά θα λειτουργήσει μετά από έξι μήνες (το αργότερο οκτώ) από την αρχική παράδοση του έργου, δηλαδή τον Μάιο του 2025 (ή το αργότερο τον Ιούλιο). Όσο για το σταθμό Βενιζέλου, τα έργα μηχανικού θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε, στο τέλος του καλοκαιριού του 2024. Έτσι, κατά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του το μετρό δεν θα διέρχεται, αλλά θα σταθμεύει κανονικά στον περίφημο "σταθμό Βενιζέλου".
Παρών, και σύμφωνος με τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του εργολάβου ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου.
Η διαδρομή του συρμού ολοκληρώθηκε σε 17' λεπτά της ώρας, καθώς το υπερσύγχρονο αυτόματο τραίνο έτρεχε με μέση ταχύτητα 50-55 χλμ. Ο κάθε συρμός, μπορεί να μεταφέρει 450 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι την ώρα θα μετακινούνται με το Μετρό, 18.000 επιβάτες και, περί τις 300.000 ημερησίως.
Θα υπάρχει σύστημα φωνητικής ενημέρωσης για τη διαδρομή, τους σταθμούς και την πλευρά ανόδου - καθόδου στις πλατφόρμες, ενώ ήδη λειτουργούν οι αυτόματες πόρτες στις αποβάθρες. 
Στη διαδρομή προς το Ν.Σ.Σ., ο συρμός του Μετρό στάθμευσε στο Σταθμό Βενιζέλου, για να δουν οι δημοσιογράφοι την εξέλιξη των εργασιών. Εχουν ήδη τοποθετηθεί οι κυλιόμενες σκάλες, τοποθετούνται οι επενδύσεις με γρανίτες και ως τις αρχές καλοκαιριού, ο Σταθμός θα είναι απολύτως έτοιμος.




Όπως είπε ο κ. Ταχιάος, το ΥΠΟΜΕ και η Ελληνικό Μετρό ΑΕ, βρίσκονται κοντά στο να παρουσιάσουν το πρόγραμμα των επόμενων επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο δίνει προτεραιότητα στη Δυτική Επέκταση, ενώ σύντομα θα παρουσιασθούν και τα συμπεράσματα της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης.
«Στόχος του ΥΠΟΜΕ, είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η Δυτική Θεσσαλονίκη. Έχει ολοκληρωθεί και είναι στη φάση παράδοσης ΜΑΜΘ. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνικό Μετρό και στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε στους φορείς της πόλης, το πως θα εξελιχθεί το Μετρό στα χρόνια που έρχονται. Στο δίκτυο της βασικής γραμμης υπάρχει ήδη η  πρόβλεψη για την επέκταση προς την οδό Λαγκαδά, για εμάς αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα, να ξεκινήσουμε αυτό το έργο. Θα προσπαθήσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε μελέτες, για να προχωρήσουμε και σε αυτό, καταλήγοντας στην τελικά χάραξη προς τα Δυτικά», τόνισε.
Για τον κ. Εξάρχου, «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο αυτή τη στιγμή στην εκτέλεση του έργου και θεωρούμε ότι θα είναι έτοιμο για λειτουργία το Νοέμβριο του 2024».
Ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι άλλο ένα έργο, το FlyOver, θα παραδοθεί στην ώρα του.