Με καταθέσεις στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και ψαλμούς από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης τιμήθηκε η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κάτζ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, μελών της κυβέρνησης εκπροσώπων κομμάτων, αυτοδιοικητικών, μελών της εβραϊκής κοινότητας και απλών πολιτών, ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν οι πόροι για την δημοπράτηση της πλατείας Ελευθερίας και τη μετατροπή της σε πάρκο μνήμης.
«Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μας προτρέπει να κοιτάξουμε κατάματα αυτό το παρελθόν. Και ταυτόχρονα αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του καθήκοντος που έχουμε, να μην αφήσουμε ποτέ, ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, στο ρατσισμό και στον αντισημιτισμό.... Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, και για το οποίο χαιρετίζω την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να επισπεύσει επιτέλους τις διαδικασίες εργασιών για την ολοκλήρωσή του, αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότησή του, θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της Ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού, αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας, να μην ξεχνάμε», τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εγκρίθηκε το κρατικό κονδύλι για την πλατεία Ελευθερίας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε γνωστό από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ότι δόθηκε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, με την έγκριση σχετικού κονδυλίου, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και η απόδοσή της, ως Πάρκο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της χρηματοδότησης , ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου. Το πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας, μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα, που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές, όσο και στην ανάδειξη της αλήθειας του Ολοκαυτώματος. Μιας αλήθειας, που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν να διαστρεβλώνουν», είπε ο κ. Αγγελούδης.

Ελπιδοφόρος - Φιλόθεος στην εκδήλωση μνήμης

Στην εκδήλωση παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, οι οποίοι συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τον σοφολογιότατο Ραβίνο της Θεσσαλονίκης Ιστχάμ Νταγιάν και του εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους , την αλληλεγγύη τους προς την κοινότητα και τη θλίψη τους για τα θύματα του ναζισμού.




Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του αντισημιτισμού

Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, κ.α.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντινίδης, τόνισε:  «Στην Ελλάδα δεν είναι ανεκτές εκδηλώσεις αντισημιτισμού και άλλων μορφών ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Το ελληνικό κράτος, με πολλά νομοθετικά και άλλα μέτρα καταπολεμά τον αντισημιτισμό και μεριμνά για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, σε στενή συνεργασία με τους Εβραίους συμπολίτες μας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και τις κατά τόπους Ισραηλιτικές Κοινότητες».
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εκπονήσει, και ήδη επεξεργάζεται το περιεχόμενο ενός συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού», εξηγώντας ότι αυτό θα «συστηματοποιεί πολλές δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται επί σειρά ετών και θα προβλέπει πολλές νέες, με την εμπλοκή υπουργείων άλλων φορέων, όπως προβλέπει και η πρώτη "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2021, για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής"».

Πρέσβης Ισραήλ: Η επίθεση της Χαμάς η χειρότερη κατά των Εβραίων μετά τον Β'ΠΠ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Ελλάδα, Noam Katz τόνισε: «Το επικείμενο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αποτελεί απόδειξη της κοινής μας δέσμευσης να θυμόμαστε το παρελθόν και να αντλούμε μαθήματα για το μέλλον. Με θάρρος ακούω ότι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δεσμεύτηκε ότι η Πλατεία Ελευθερίας θα γίνει ένα Μνημείο για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης».
Ο κ. Katz επεσήμανε ότι αναλογιζόμενοι το Ολοκαύτωμα «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της συστηματικής κατήχησης και πλύσης εγκεφάλου που γεννά μίσος», σημειώνοντας ότι «αυτή η κατήχηση επέτρεψε στους Ναζί να διαπράξουν το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρώπινη Ιστορία, με στόχο να εξολοθρεύσουν ένα ολόκληρο έθνος, τον εβραϊκό λαό» και συνέχισε: «Το ίδιο είδος κατήχησης και μίσους οδήγησε τη Χαμάς, μια τρομοκρατική ομάδα, μια βαθιά αντισημιτική οργάνωση, να διαπράξει μαζικές φρικαλεότητες κατά των Ισραηλινών, τις φρικτές σκηνές που βιώσαμε την 7η Οκτωβρίου. Η επίθεση, η χειρότερη κατά των Εβραίων από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε πίσω στη μνήμη στοιχειωμένες σκηνές εβραϊκών σφαγών στην Ιστορία. Παράλληλα με τον πόλεμο έχει σημειωθεί απότομη αύξηση αντισημιτικών περιστατικών παγκοσμίως, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, που απειλούν τον ιστό των ελεύθερων κοινωνιών... Αυτά, είναι μια εντυπωσιακή υπενθύμιση ότι πρέπει να εργαστούμε ενάντια στο μίσος, μέσω της εκπαίδευσης, της νομοθεσίας, της επιβολής της κατάργησης της ρητορικής μίσους, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τσούνης: Χώρος μνήμης η πλατεία Ελευθερίας - Πάρκινγκ γίνονται και αλλού

Ο πρέσβης των ΗΠΑ , Τζόρτζ Τσούνης, υπογράμμισε πως η έναρξη οικοδόμησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος στους επόμενους μήνες «είναι μια βαθιά απόδειξη της δέσμευσης ότι δεν ξεχνάμε. Το Μουσείο δεν θα χρησιμεύσει μόνο ως τόπος μνήμης για όσους χάθηκαν, αλλά και ως εκπαιδευτικός φάρος που θα φωτίζει τις μελλοντικές γενιές για τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει το να αγνοεί ή να δικαιολογεί κανείς το μίσος και τη μισαλλοδοξία γύρω μας. Θα στέκεται (το Μουσείο) ως σύμβολο του συλλογικού μας όρκου ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.
Για την πλατεία Ελευθερίας, είπε:
«Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε χώρους στάθμευσης, αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορούμε να δεσμευτούμε να κλείσουμε σωστά τις πληγές, να τιμήσουμε σωστά αυτούς που χάθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας του εβραϊκού πολιτισμού και των ιστορικών τοποθεσιών του.

Πατουλίδου: Περισσότερα για το Ολοκαύτωμα στα σχολικά βιβλία

Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Λάζαρος Σεφιχά αναφέρθηκε στο ιστορικό των διωγμών και της εξόντωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της, ακμάζουσας πριν από την γερμανική κατοχή, εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και στα διδάγματα του απορρέουν από τη μνήμη τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε ότι χρειάζεται στα σχολικά εγχειρίδια να προστεθούν περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για το Ολοκαύτωμα και για την ιστορία των Ελλήνων εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, «περισσότερη Ιστορία, από την Ιστορία μας».




Νοτοπούλου: Δημοκρατικό μας καθήκον η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος παρέστη η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.
«Αποδίδουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Θεσσαλονίκη, η πόλη μας, είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη, μετά τη Βαρσοβία, που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Είναι χρέος μας, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αλήθειας, απέναντι στο ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία. Σήμερα που στον κόσμο μαίνονται νέες πολεμικές συγκρούσεις είναι επιτακτική η ανάγκη για ειρήνη και πάνω από όλα για προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών. Είναι το δημοκρατικό μας καθήκον», τόνισε μεταξύ άλλων.