Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν, σήμερα το πρωί, στην πλατεία Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με σύνθημα «δεν ξεχνάμε- οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 νεκρών στο δυστύχημα των Τεμπών.
Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η πορεία των διαδηλωτών, οι οποίοι θα καταλήξουν στον σταθμό των τρένων, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να περιφρουρούν.
Κρατούν κόκκινα και μαύρα μπαλόνια, σημαίες και πανό. Ζητούν απονομή δικαιοσύνης με αφορμή την «μαύρη» επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία.
Ο Παύλος Γρηγόρης, ειδικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, δήλωσε πως «ζητάμε να ληφθούν προστασίας έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα αυτό. Ταυτόχρονα διαδηλώνουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας για να παρθούν μέτρα γιατί η ακρίβεια έχει χτυπήσει κατακόρυφα δεν μπορούν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι. Είναι ένα μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση. Η πολιτική πρέπει να αλλάξει και να παρθούν μέτρα προστασίας εισοδήματος των εργαζομένων».
Ο Θοδωρής Βαριδάκης, εργαζόμενος στη Hellenic Train, τόνισε πως «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Έχουμε δώσει υπόσχεση στους ζωντανούς και στους νεκρούς. Η κυβέρνηση παίρνει την απάντηση από την σημερινή μαζική κινητοποίηση. Οι συνθήκες στα τρένα παραμένουν ίδιες. Τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν την μοιραία νύχτα του δυστυχήματος παραμένουν μέχρι σήμερα».
Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουρμούλης, υπογράμμισε το σύνθημα της συγκέντρωσης «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και πρόσθεσε: «Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στην φορολογία».
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν:
• Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
• Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων
• Συλλογικές συμβάσεις
• Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
• Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
• Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
• Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
• Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.