Υπάλληλος της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας συνελήφθη χθες, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, επειδή απαιτούσε κι έπαιρνε... γρηγορόσημο για να εξυπηρετήσει πολίτες!
Μάλιστα, στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμα δυο ιδιώτες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.
Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος χρηματιζόταν συστηματικά για να προβαίνει σε έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων, καθήκον που ήταν στις αρμοδιότητές του.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω υπάλληλος, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, κατέχοντας τη θέση προϊσταμένου, απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά από ιδιώτες με σκοπό να επισπεύδει την έκδοση ή να εκδίδει παρανόμως σχετικές άδειες, καθώς και να μεριμνά για την επιτυχία τους σε εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους.
Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, απαιτούσε χρηματικά ποσά:
  • 300 – 350 ευρώ, για την επίσπευση της έκδοσης αδειών χειριστών μηχανημάτων, σε ενδιαφερόμενους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις,
  • 1.500 – 3.500 ευρώ, για την έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων σε ενδιαφερόμενους που δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (στην περίπτωση αυτή απαιτούνταν η εύρεση και ο χρηματισμός αρχιτεχνιτών που θα βεβαίωναν ψευδή στοιχεία σχετικά με αναγκαία προϋπηρεσία),
  • 300 – 500 ευρώ, για την χορήγηση σε ενδιαφερόμενους ερωτήσεων σε επικείμενες θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση σχετικού διπλώματος, καθώς και για την βεβαίωση της επιτυχίας τους στις εν λόγω εξετάσεις, ανεξάρτητα από την πραγματική επίδοσή τους.
Ο προϊστάμενος χρησιμοποιούσε κωδικούς, με τους «πελάτες», για να μη γίνεται αντιληπτός. Είχαν συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν και που σήμαιναν ότι έπρεπε να «πέσει λάδωμα», αλλά και πόσα χρήματα για ποιον λόγο. Ακόμη και για να οριστεί το κάθε ραντεβού, χρησιμοποιούνταν ειδική ορολογία. Για να «διεκπεραιώσει» τις παράνομες δουλειές, έπαιρνε στο σπίτι του τους φακέλους των ενδιαφερόμενων αλλά και τη σφραγίδα της Υπηρεσίας του, ώστε να μην τον βλέπουν οι άλλοι υπάλληλοι και καταλάβαιναν τι έκανε.
Από την έως τώρα προανάκριση, έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις δωροληψίας. Μόνον που οταν έγινε η καταγγελία στην οργανώθηκε ειδική επιχείρηση για τη σύλληψή του. Μαζί του συνελήφθη και ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης, που ήταν έτοιμος να δώσει «το κάτι τι» για να «γίνει η δουλειά».
Σε σωματικές έρευνες και σε έρευνες στο σπίτι και το αυτοκίνητό του, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18.810- ευρώ, 1.500- δολάρια, τέσσερα ρολόγια, πιστόλι και -80- φυσίγγια, πλήθος σφραγίδων και αιτήσεων, 13- φάκελοι ενδιαφερόμενων, πλαστό χαρτονόμισμα, κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ, δυο τάμπλετ και σκληρός δίσκος.
Στο σπίτι του βρέθηκαν, ακόμη,  12,35 γραμμάρια κάνναβης, για τα οποία συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο του υπαλλήλου.
Εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, υπεξαγωγή εγγράφων, δωροληψία, ψευδή βεβαίωση καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Δικογραφία για δωροδοκία σχηματίστηκε κατά του «πελάτη», ενώ για συγγενικό πρόσωπο του προϊσταμένου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.