Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος*

Δύο δημοσιεύματα πέρασαν , σχεδόν απαρατήρητα ή, για να ακριβολογούμε ασχολίαστα, από το σύνολο του εγχώριου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Το πρώτο είναι αραβικής εφημερίδας, μεγάλης κυκλοφορίας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, η πιθανότητα να εκχωρηθεί προς εκμετάλλευση το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Τουρκία. Επισημαίνεται ότι λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την εισροή κεφαλαίων. Ως πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα η εκχώρηση μιας μεγάλης έκτασης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντί 22 δισ. δολαρίων.
Η Τουρκία από την πλευρά της, επιδιώκει την ενεργή παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας θεωρείται πύλη του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης ενώ, παράλληλα αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία , θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη γεωπολιτική βάση της Τουρκίας στην Αφρική. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο. 
Είναι, άλλωστε, γνωστές οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου για διείσδυση της Τουρκίας, στρατιωτικά και οικονομικά, στη Μαύρη Ήπειρο, πράγμα που έχει επιτευχθεί, ως τώρα, σε μεγάλο βαθμό.
Το δεύτερο ανησυχητικό δημοσίευμα προέρχεται από την Κύπρο.
Σύμφωνα μέ όσα αναφέρονται, οι Βρετανοί επιθυμούν τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που έχει βρεθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όμως, όπως πάντα, ακολουθούν την ...τεθλασμένη διπλωματική οδό, που εξυπηρετεί καλύτερα τα σχέδιά τους. Φαίνεται να αγνοούν και να υποβαθμίζουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιδιώκουν συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους, αλλά και με την Τουρκία. Μια από τις προτάσεις τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και του in.gr, την οποία παραδέχονται ότι έχουν ήδη συζητήσει, είναι η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το φυσικό αέριο και τη συνεκμετάλλευσή του. Ανέλαβαν, δηλαδή, να προωθήσουν την ιδέα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, από τον περασμένο Ιούλιο.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι η Τουρκία θέλοντας να εξασφαλίσει υποστηρικτές στην πρότασή της για συνεκμετάλλευση, ...υπόσχεται μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ, στις γειτονικές χώρες, το Λίβανο, το Ισραήλ και , φυσικά, την Αίγυπτο, που φαίνεται να της παραχωρείται μεγαλύτερο...οικόπεδο.
Αν συνδυάσει κάποιος τα δύο δημοσιεύματα, θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε Ελλάδα και Κύπρος, αντιμέτωποι με έναν πόλεμο σε όλα τα επίπεδα. Από την έγκαιρη αντίδραση των ηγεσιών των δύο κρατών του ελληνισμού, εξαρτάται και η προοπτική και ο ρόλος που θα έχουν στα δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.
ΥΓ. Στο χάρτη φαίνονται τα τεμάχια που ...χαρίζει η Τουρκία στις άλλες χώρες, προκειμένου να πετύχει το σκοπό της.



*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος