Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας κι ενώ αναζητώνται ακόμη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας για να λογοδοτήσουν, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στο δίκτυο του ΟΣΕ για την ομαλή λειτουργία του.
Και σήμερα, σωματεία, φορείς, οργανώσεις καλούν τον κόσμο να βγει και πάλι στους δρόμους στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, με το σύνθημα «είναι έγκλημα και όχι τραγωδία».
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση της ΕΔΟΘ και της ΑΔΕΔΥ τονίζεται: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Οι συγκεντρώσεις

Στις 10:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ζητούν «δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία καθώς και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».
Στις συγκεντρώσεις και τη διαδήλωση θα συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι. Υπενθυμίζεται ότι 16 από τα 57 θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος ήταν φοιτητές-τριες του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ.
Το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 εργατικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση μπροστά στον ΟΣΕ.
Συγκέντρωση στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί και στην Καμάρα από οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες. Στα καλέσματά τους σωματεία βάσεις και συλλογικότητες κάνουν λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έμελλε να το πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή άνθρωποι, επιβάτες του τρένου και εργαζόμενοι σε αυτό και χαρακτηρίζουν το δυστύχημα «κρατική δολοφονία».

Χωρίς λεωφορεία...

Στην συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Ο Οργανισμός θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας ενώ κανονικά θα κυκλοφορούν τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (1Ν).

...τρένα...

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).


...αεροπλάνα...

Καμία πτήση δε θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

...και πλοία 

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Στάση εργασίας στα φαρμακεία

Κλειστά θα παραμείνουν από 11:30 έως τις 14:30 τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στάση εργασίας από τους δημοσιογράφους

Η ΕΣΗΕΜ-Θ σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες Ενώσεις συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, τις ώρες 12.00-16.00.
«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:
·  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
·  Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
·  Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.
Οι δημοσιογράφοι συμπαραστέκονται, επίσης, στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουν τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από τη στάση της ΕΣΗΕΜΘ εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση για τα Τέμπη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πολιτιστικά δρώμενα στη μνήμη των θυμάτων

Το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθούν δύο πολιτιστικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη. 
Το 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν στο εικαστικό δρώμενο “Εις Μνήμην-Μνήμη ενάντια στην λήθη” το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ακριβή ώρα της σύγκρουσης των τρένων την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, με ώρα προσέλευσης 22.40. Χώρος της δράσης το προαύλιο του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, μπροστά στο άγαλμα του Αριστοτέλη. Παρακαλούνται οι μετέχοντες να φέρουν μαζί τους ένα κερί και μία βαλίτσα ή ταξιδιωτικό σακίδιο, το οποίο και θα παραλάβουν με την λήξη της δράσης. Μετά την λήξη και του ενός λεπτού σιγή οι οργανωτές παρακαλούν να γίνει σιωπηλή αποχώρηση. Στην δράση συμμετέχουν οι φοιτητές: Performance: Αγόρου Φιλιππία, Αναστασούδη Νεφέλη, Αντωνοπούλου Ασημίνα, Γουγουλάκης Τηλέμαχος, Καργιωτίδη Δάφνη, Λέλεκας Χρήστος, Μιχαήλ Μαρία, Μπαρώνη Μάρθα Μαρία, Παπαχρήστου Νίκη, Σαββίδου Δώρα, Σαββίδου Ιωάννα, Σαπουνά Μαριάννα, Σκαλτσά Τατιάνα, Σύψα Λαμπρινή, Τζάτσου Ιωάννα, Υπερηφάνου Βασιλική, Χανδράκης Ιάσονας Σχεδιασμός πανό: Αλεκτορίδου Ελένη, Κτίστου Νικόλ, Λαζαρίδου Αικατερίνη, Σιδερά Ελευθερία Τεχνική υποστήριξη: Αλεκτορίδου Ελένη, Καβριγιάννη Δέσποινα, Κτίστου Νικόλ, Λαζαρίδου Αικατερίνη, Σιδερά Ελευθερία, Τσαβέα Έλενα, Τσιβελεκίδου Γεωργία, Φωτιάδου Αμαρυλλίς, Δημητρίου Ευθαλία, Δοξάκη Ναταλία, Ζυμάρη Δήμητρα, Κατσαρέλης Κων/νος, Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Πετράκη Ελένη σκίτσο βίντεο: Κώστας Κατσαρέλης Υπό την επίβλεψη των: Βοζαλή Μαρία, ΕΕΠ 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής Μαρτζοπούλου Αλίκη, ΕΔΙΠ 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής
To σωματείο καθηγητών Χορού συμμετέχει επίσης στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία 2 δηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα των Τεμπών «πρέπει να τιμωρηθούν και θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης».
Ενόψει της θλιβερής επετείου το σωματείο πραγματοποιεί μια συμβολική δράση για τα Τέμπη από τις 19.22 μέχρι και τις 23.30 .
«57 καρέκλες που δεν πρέπει να αδειάσουν για όσες ώρες θα διαρκούσε ένα ταξίδι που θα είχε εκπληρωθεί. Άνθρωποι που κάθονται εκ περιτροπής σε μια θέση που δεν πρέπει να αδειάσει. Το σωματείο καλεί σε στήριξη της δράσης, όποιον θέλει να αποτίσει φόρο μνήμης στα θύματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.