Τέσσερις δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφτασαν σήμερα στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της νύχτας με τρένο από τη γειτονική Πολωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.
Η Μελόνι προβλέπεται να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα από το Κίεβο, στην οποία θα μετάσχουν ηγέτες από την G7, ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να μετάσχει στη συζήτηση.
Συμπληρώθηκαν, πλέον, δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όσοι υπέθεταν ότι όλα θα είχαν τελειώσει σε μικρό χρονικό διάστημα, είτε επειδή η Ρωσία θα υπερνικούσε τα ουκρανικά στρατεύματα, είτε επειδή η ενωμένη Δύση θα ανάγκαζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανασυνταχθεί, έπεσαν έξω. Ο πόλεμος συνεχίζεται και το πρώτο θύμα του είναι η αλήθεια.
Ακόμη κι ο αριθμός των νεκρών παραμένει απροσδιόριστος. Οι δυο πλευρές είναι φειδωλές όσον αφορά τα δικά τους θύματα, αλλά ανεβάζουν σε εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα της άλλης πλευράς.
Μόσχα και Κίεβο κρατούν απόρρητες τις στρατιωτικές απώλειές τους και η Ρωσία κρύβει τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στις ζώνες που έχει καταλάβει, όπως στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.
Οι επίσημοι απολογισμοί για τους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής το Φεβρουάριο του 2022 υπολείπονται πολύ της πραγματικότητας, επειδή δεν έχει καταστεί δυνατό να γίνει ποτέ ένας ανεξάρτητος απολογισμός καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα εδάφη της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.
Τον Ιούνιο 2023, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι μπόρεσαν να καταμετρήσουν 10.368 αμάχους, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν.  Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν πως μόνο η πολιορκία της Μαριούπολης (από το Φεβρουάριο ως το Μάιο του 2022), μιας μεγάλης πόλης-λιμανιού στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους.
Κανένας απολογισμός δεν ανακοινώθηκε ποτέ για άλλες πόλεις, όπως το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.
Από τη ρωσική πλευρά των συνόρων, ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 145 νεκρούς, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο 7X7.
Και στις δύο πλευρές, οι στρατιωτικές απώλειες είναι δεδομένα που τα γενικά επιτελεία αποσιωπούν. Πρέπει συνεπώς να στραφεί κανείς σε εκτιμήσεις που γίνονται από τρίτες πηγές.
Τον περασμένο Αύγουστο, οι New York Times, επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματικούς, υπολόγιζαν τις στρατιωτικές απώλειες σε 70.000 νεκρούς και 100.000 ως 120.000 τραυματίες στην ουκρανική πλευρά και 120.000 νεκρούς και 170.000 ως 180.000 τραυματίες στη ρωσική πλευρά.
Στις 29 Ιανουαρίου φέτος, σε γραπτή απάντησή του σ' ένα βουλευτή, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι υπολόγιζε από την πλευρά του τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 350.000 νεκρούς και τραυματίες. Φυσικά, δεν γινόταν λόγος για τις ουκρανικές απώλειες, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως μέσα σε δύο χρόνια έχει σκοτώσει ή τραυματίσει σχεδόν 405.000 ρώσους στρατιώτες.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει από την πλευρά του το Δεκέμβριο 2023 πως 383.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από την αρχή της εισβολής.
Τελικά, η αλήθεια δεν ήταν μόνον το πρώτο θύμα αυτού του πολέμου. Είναι κι ένα θύμα που, αν και ήδη νεκρό, σκοτώνεται καθημερινά...

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo © John Moore/Getty Images