Το θέμα της απορριπτικής απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, φέρνουν στη Βουλή, με πρωτοβουλία της βουλευτού Α Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η κίνηση έχει μόνον πολιτική χροιά, αφού η Βουλή δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα για το θέμα, παρά το ότι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ρωτώντας «τι  προτίθεται να κάνει ώστε να αρθεί η προσβολή απέναντι στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση των Θεσσαλονικέων» και επίσης, «να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία, να αλλάξει η απαράδεκτη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να μετονομαστεί επιτέλους η οδός Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, όπως είναι η βούληση του λαού της πόλης μας και αξίζει στον μεγάλο αγωνιστή και δημιουργό».
Να σημειωθεί ότι η επιτροπή ονοματοδοσίας είναι ανεξάρτητη επιτροπή και δεν ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα μπορούσε να έχει συμβουλευτικό -και μόνον- λόγο το υπουργείο Εσωτερικών. Αποτελείται από πέντε μέλη (έναν υπάλληλο της Αποκεντρωμένης, δύο φιλολόγους που ορίζονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δύο δημοτικούς συμβούλους - οι οποίοι και απουσίαζαν όταν ελήφθη με 3-0 η σχετική απόφαση για τη μετονομασία της Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη).
«Η απορριπτική απόφαση της επιτροπής αποτελεί προσβολή στη μνήμη του αλησμόνητου Μίκη Θεοδωράκη και στη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα τέσσερα δημοτικά συμβούλια και σε όλους τους Θεσσαλονικείς» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, πάντως, να επισημαίνουν ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν (προφανώς δικαιολογημένα) από τη συνεδρίαση και ότι η επιτροπή (επίσης δεν αναφέρεται ότι είναι ανεξάρτητη) δεν ανέβαλε τη συζήτηση, αλλά προχώρησε στη λήψη απόφασης.