Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 το πρωί, οι μελισσοκόμοι στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν στη Νέα Παραλία και άπλωσαν, στο πλακόστρωτο, στη σειρά, άδεις κυψέλες, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Έφεραν μέλι παραγωγής τους και μέλι από το σούπερ μάρκετ κι έδιναν στον κόσμο να δοκιμάσει, για να διαπιστώσει τη διαφορά ποιότητας. Όπως υποστήριζαν τα μέλια του σούπερ μάρκετ είναι όλα νοθευμένα. Επίσης ενημέρωναν τους πολίτες ότι στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η χώρα παραγωγής και προέλευσης.
Όπως υπογραμμίζουν, το κόστος παραγωγής, το νομοθετικό κενό στην ελληνοποίηση του μελιού, καθώς και η καθυστέρηση ενίσχυσης στους πληγέντες παραγωγούς από την κλιματική κρίση έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους καταναλωτές.
«Έχουμε απώλειες 80% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ζητάμε τα αυτονόητα», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και μέλος του ΔΣ  του συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης. Πρόσθεσε ότι όλες οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί 50-60% από την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευτεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι «το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας κόστιζε 0,17 ευρώ» και σήμερα αγγίζει το 0,50 ευρώ. Την ίδια τροχιά έχει πάρει και το κόστος αγοράς των κυψελών που από τα 25 ευρώ έχει φτάσει στα 47 και αυτά μόνο για το ξύλινο κομμάτι.