Απίστευτη υπόθεση απάτης αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη με εγκέφαλο ιερωμένο 68 ετών, ο οποίος μαζί με συνεργούς του έπειθε πιστούς ότι θα γινόταν μητροπολίτης για να του δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία... έβαζε στην τσέπη του.
Ο 68χρονος, για τον οποίο, ήδη, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως επίσημα ανακοίνωσε, διενεργεί ανάκριση και τον έχει αποπέμψει από τον Ιερό Ναό όπου ιερουργούσε, αλλά και του στερεί το μυστήριο της εξομολόγησης και της θείας κοινωνίας, φέρεται ως ο αρχηγός σπείρας. Σε αυτήν συμμετείχαν 61χρονος(είναι πρώην ιερέας), 51χρονος και 34χρονος οι οποίοι ερευνήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σε βάρος τους ήδη σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. 
Ο ιερωμένος και η... ακολουθία του, στο χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2018 ως τις 24 Φεβρουαρίου 2024, επισκέπτονταν διάφορους εύπορους πιστούς και τους έπειθαν πως θα γινόταν μητροπολίτης. Στη συνέχεια τους ζητούσαν χρήματα για τον... ιερό αυτό αγώνα κι εμφάνιζαν πλαστές επιστολές, τις οποίες δήθεν είχαν συντάξει θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές υπηρεσίες, από τις οποίες προέκυπτε ότι θα ήταν σίγουρος μητροπολίτης!
Σύμφωνα με την αστυνομία θύματά του έπεσαν έξι πιστοί. Κατέθεσαν σε λογαριασμούς του 61ρονου τουλάχιστον 1.340.000 ευρώ, ενώ κάποια από τα ποσά κατέληξαν και τους λογαριασμούς των άλλων δύο φερόμενων ως μελών της σπείρας, ηλικίας 51 και 34 ετών.
Η αστυνομία κατάσχεσε το πολυτελές όχημα με το οποίο κινούνταν ο ιερωμένος, δύο λάπτοπ, εκτυπωτή, δυο usb, διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις, διάφορες επιστολές και
δυο κινητά τηλέφωνα.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.
Από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α' 110): «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία. Βάσει της ανωτέρω διαδικασίας ο κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία.