«Μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως η κλιματική κρίση, οι παγκόσμιες απειλές για την δημόσια υγεία, το μεταναστευτικό, η ψηφιακή επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και μπροστά σε συγκρούσεις με ορατό τον κίνδυνο δραματικής επέκτασης, μπροστά σε παραβιάσεις  των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, η διακοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να αναδεικνύει κοινές αρχές και οικουμενικές αξίες, ικανές να υποδεικνύουν κοινά αποδεκτές λύσεις και από κοινού συμφωνημένες απαντήσεις».
Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην ολομέλεια της 148ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Γενεύη με θέμα: «Κοινοβουλευτική διπλωματία: Χτίζοντας γέφυρες για ειρήνη και κατανόηση». 
Πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη και -πιστεύω- κοινός στόχος  η  κοινοβουλευτική διπλωματία να συμβάλλει ώστε να έχουμε  αποτελέσματα ελπίδας και αισιοδοξίας για τους πολίτες των χωρών μας».
Όπως υπογράμμισε: «Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, μέσω των εθνικών κοινοβουλίων, σε συνεργασία και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, μπορεί να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα θέματα της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας». «Στο δρόμο αυτό», σημείωσε ο Στ. Καλαφάτης, «ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ισχυροποιούν τις διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και συμβάλλουν στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη συστράτευση απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις». Υπενθυμίζοντας ότι «όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενότητα ενάντια στην επιθετικότητα. Οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο».