Για «εκτροχιασμό του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα» και την «ανάγκη προάσπισής του με όλες μας τις δυνάμεις» έκανε λόγο η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας την Τρίτη 26 Μαρτίου, στην 4η ενότητα της 71ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) των Κοινοβουλίων Ε.Ε. αναφορικά με τη «Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι η έκθεση του 2023 συμπεριέλαβε κάποιες συστάσεις, αυτές ωστόσο δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς ούτε τις παραβιάσεις ούτε επιλύουν προβλήματα.
Η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για συστηματική παραβίαση του κράτους Δικαίου και αναρωτήθηκε τι θα συμπεριλαμβάνει η φετινή έκθεση. Αναφέρθηκε στην 107η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου, στην παρεμπόδιση του έργου των ανεξάρτητων αρχών, στο Ελληνικό «Predatorgate» όπου -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- «με ευθύνη του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν παράνομα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες» και υποστήριξε ότι γίνεται «προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών». Χρησιμοποίησε την καταγγελία της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, η οποία κάνει λόγο για εμπόδια στη διεξαγωγή της έρευνας για τα Τέμπη και πρόσθεσε:
«Εμείς κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Το ερώτημα είναι τι κάνει η Επιτροπή. Τι κάνει η Ευρώπη; Είμαστε όλοι μπροστά στις ευθύνες μας».