Για την αξία και την προσφορά του Δημόσιου Πανεπιστημίου μίλησε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.
«Πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική στη λειτουργία του πολιτεύματος, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» υπογράμμισε.
Για το επιχείρημα της κυβέρνησης περί ανάσχεσης του κύματος φυγής των νέων που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είπε:  «Επιστρατεύετε σοφιστείες ή ψέματα», καθώς όπως τόνισε μόνο ένα 5% των νέων που φοιτούν στο εξωτερικό αφορά τις προπτυχιακές σπουδές και κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας.
Αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως έκανε τους νέους, «πελάτες» στα ιδιωτικά κολλέγια και στο εξωτερικό.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ακόμη πως στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για φοιτητική μέριμνα, δεν υπάρχει πολιτική στήριξης για τη σίτιση, στέγαση και τις μετακινήσεις παρά μόνο μια τροπολογία για αύξηση του πενιχρού στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ στους δικαιούχους φοιτητές την ώρα που καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και δυσβάστακτο κόστος ζωής από την ακρίβεια Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε ακόμη στις άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ.
«Πατάτε πάνω στην αγωνία των γονιών να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να τα δουν να προκόβουν, πατάτε πάνω στα όνειρα των νέων ανθρώπων της χώρας να σπουδάσουν και να προσφέρουν στην κοινωνία πίσω στην κοινωνία,  πάνω στην ανασφάλεια που οι πολιτικές σας προκάλεσαν στους πολίτες, πατάτε πάνω στο Σύνταγμα της χώρας και το κάνετε κουρελόχαρτο» τόνισε.
Και κατέληξε:
«Εμείς, ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με τους φοιτητές , τις φοιτήτριες, που στοχοποιείτε χρόνια τώρα, τους Ακαδημαϊκούς, τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, το Σύνταγμα της χώρας και τη Δημοκρατία».