Μετά τις... επιστροφές φόρου, τα χαμένα πακέτα και τους συγγενείς που υποφέρουν σε νοσοκομεία, ένα νέο είδος τηλεφωνικής απάτης είναι σε εξέλιξη: Η ... διάθεση μάρκετ πας μέσω διαδικτύου!
Οι απατεώνες επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα θύματα, υποστηρίζουν ότι είναι... υπάλληλοι του λογιστή των θυμάτων και προθυμοποιούνται να συμπληρώσουν εκείνοι τη φόρμα που απαιτείται στο gov.gr για να πάρει το υποψήφιο θύμα δήθεν μάρκετ πας. Στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν ΑΜΚΑ και τραπεζικούς λογαριασμούς και «ξαφρίζουν» κομποδέματα μέσω... διαδικτύου.
Ο διάλογος που ακολουθεί διημείφθη στη Δράμα μεταξύ ηλικιωμένης και άγνωστου απατεώνα:
- Κυρία Μ., είμαι ο υπάλληλος του λογιστή σας...
- Ποιανού λογιστή;
- Του λογιστή σας...
- Του Θ.;
- Ναι, του Θ.
- Και τι θέλετε;
- Δικαιούστε μάρκετ πας και μου είπε ο Θ. να σας βοηθήσω να το πάρετε.
- Τι θέλετε από εμένα;
- Επειδή ο Θ. λείπει κι εγώ κάπου σημείωσα τους κωδικούς σας, αλλά τους έχασα, παρακαλώ να μου τους ξαναδώσετε, γιατί θα με κατσαδιάσει που δεν ολοκλήρωσα τη διαδικασία...
- Και γιατί δεν παίρνει ο ίδιος ο Θ.;
- Είναι σε μια δουλειά τώρα...
- Ε, ας με πάρει αργότερα... Δεν ντρέπεστε; Εμένα πάτε να κοροϊδέψετε, γριά γυναίκα;
Στην περίπτωση της Δράμας, ο απατεώνας έμεινε στην απόπειρα... Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο αστυνομικό τμήμα και ερευνάται.
Στην περίπτωση της Κοζάνης, όμως ,ένα ηλικιωμένο ζευγάρι είδε να εξαφανίζονται 12.000 ευρώ από τον κοινό τραπεζικό τους λογαριασμό! Θύματα μια 68χρονη κι ο σύζυγός της. Νεαρός επικοινώνησε μαζί τους και έπεισε τον ηλικιωμένο να μεταφέρει 12.000 ευρώ από τον κοινό τους λογαριασμό σε δύο νέους λογαριασμούς, μέσω ΑΤΜ! 
Το περιστατικό συνέβη το Νοέμβριο του 2023, αλλά εξιχνιάστηκε τώρα. Η αστυνομία εντόπισε τον 20χρονο αλλοδαπό που επικοινώνησε με το ζευγάρι και προσποιήθηκε τον «βοηθό λογιστή», αλλά και τον 43χρονο αλλοδαπό που ήταν ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου, από το οποίο έγινε η επικοινωνία. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη. Προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.
Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες...