Δυο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο ΠΑΣΟΚ...
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της “Palmos Analysis” για τον Ελεύθερο Τύπο, η διαφορά αυτή βρίσκεται στις 17,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα: 
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Νέα Αριστερά με 4%, η Νίκη με 3,5% και οι Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%.
Οσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%. Εξάγεται το συμπέρασμα ότι , αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές απέχουν τρία χρόνια, το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι σχεδόν 20 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει ακόμα πιο κάτω, αλλά και ότι ενώ όλα τα μικρά κόμματα χάνουν ένα μέρος των δυνάμεών τους, η Ελληνική Λύση δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά της.

Τα «αγκάθια» για το Μαξίμου

Όπως επισημαίνεται από την ανάλυση του Ελεύθερου Τύπου, προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα για το Μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνητικό σχήμα. Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το 29%, που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

Η δημοτικότητα των αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Η σαρωτική υπεροχή του απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συγκεντρώνει 31% σε θετικές γνώμες.
Την ίδια ώρα τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνουν ότι δεν διαθέτουν θετική απήχηση, ώστε να σταθούν ως αρχηγοί ενός κόμματος, που θα παίξει τον πραγματικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος στις ευρωεκλογές και κατατάσσονται αντίστοιχα στην πέμπτη και έκτη θέση της αξιολόγησης. Τέλος, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως απογοητευτικό ότι το 85% των πολιτών δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό του έργο.

Η ακρίβεια νούμερο ένα πρόβλημα

Μπορεί στην ειδησεογραφία να κυριαρχούν η τραγωδία των Τεμπών και η εγκληματικότητα, αλλά, όπως φαίνεται, αυτό που απασχολεί και προβληματίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια.
Οι δίχως τέλος ανατιμήσεις των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ φέρνουν σε δύσκολη θέση τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους. Το 64% των πολιτών -έχοντας δυνατότητα τριπλής επιλογής στο γκάλοπ- δηλώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ακρίβεια.
Από εκεί και πέρα, στα ζητήματα της καθημερινότητας, οι πολίτες δείχνουν να προβληματίζονται με την ασφάλεια (26%), την Υγεία (26%), την Παιδεία (19%) και τους χαμηλούς μισθούς (18%).