Με χριστιανική κατάνυξη, αλλά και μεγαλοπρέπεια, τελέστηκε, πριν λίγο, η συνάντηση των πέντε επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, σε μια σύντομη ομιλία του προς το χριστεπώνυμο πλήθος, αναφέρθηκε στο συμβολισμό να γίνεται αυτή η συνάντηση στην πλατεία Αριστοτέλους όπου «εδώ στο κέντρο της πόλης μας, στην πλατεία Αριστοτέλους, μια πλατεία που, δεν έχει περάσει πολύς καιρός, που κατακλύστηκε από τη βία. Και να που σήμερα, έρχεται αυτή η σύναξη μ' εκείνον που είναι προεξάρχων, ο Χριστός που βρίσκεται στον Τάφο, να μας παρουσιάσει έναν Θεό ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βία. Έναν Θεό ο οποίος φανερώνεται σε μας όλους όχι στηριζόμενος στο μεγαλείο της Θεότητός του, αλλά μέσα από την αδυναμία του Σταυρού και αυτού του Τάφου. Έναν Θεό ο οποίος μας μίλησε για καταλλαγή, ησυχία, ενότητα. Αυτόν τον Θεό τον υμνολογεί η Εκκλησία».



Όπως είπε, ο Χριστός «άπλωσε τις παλάμες του πάνω στο Σταυρό και με αυτόν τον τρόπο ένωσε τα χωρισμένα. Κατ' αρχάς τον Θεό με τον άνθρωπο. Αναζητούσαμε το Θεό σε κάθε λογής ηδονικά μυρωδικά, που θα ΄λεγε κι ο ποιητής. [...] Ταυτόχρονα ένωσε και τους ανθρώπους, εμάς όλους, μεταξύ μας. Γιατί μας αποκατέστησε στο "αρχαίον κάλος". Δηλαδή στην ομορφιά του αρχετύπου, που είναι μια βέβαιη πραγματικότητα, εφόσον όλοι μας αγωνιζόμαστε να δούμε με τον τρόπο που μας έδειξε: Με ενότητα, με τη συνειδητοποίηση ότι κάθε άνθρωπος είναι ζώσα εικόνα του Θεού κι ότι όπως κι εκείνος, με΄σα από το σταυρό και το θάνατο μας παρουσίασε τη δύναμή του, έτσι κι εμείς».
Και συνέχισε: «Όταν μπορούμε να βρισκόμαστε σε καταλλαγή, σε ενότητα, σε ειλικρινή και αληθινή σχέση με τους αδελφούς μας δια του Χριστού, τότε στα αλήθεια μπορούμε να ελπίζουμε ότι, αυτή η φαινομενική αδυναμία μας να αφηνόμαστε στα χέρια του Θεού, μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή ζωή».


Μιλώντας για την Ανάσταση του Κυρίου που έρχεται, υπογράμμισε πως «ο Χριστός μας προσφέρει την καινούρια πραγματικότητα». 
Ενωτικός στο σύντομο κήρυγμά του, υπογράμμισε την ανάγκη αδελφοσύνης: «Ήρθαμε εδώ απόψε για να λατρέψουμε το Χριστό. Και καλούμαστε αυτήν τη λατρεία να τη δούμε με τρόπο ευάρεστο στο Θεό. Να μπορέσουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε δικά Του παιδιά, μεταξύ μας αδέλφια και, άρα, μόνον ως αγάπη μπορούμε να υπάρχουμε».



Κι έκλεισε με ευχές για την Ανάσταση, αλλά και τις ευχές του προηγούμενου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου: «Αυτό το μήνυμα του ζωοδόχου τάφου του Χριστού να πλημμυρίσει τις καρδιές μας. Να κοντά του και μαζί του, αλλά και μαζί μας. Γιατί μόνον έτσι πραγματώνεται η ζωή, Μαζί του αλλά και με τους αδελφούς μας. [...] Χρόνια πολλά», κατέληξε.
Στη συνάντηση των επιταφίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, αντιδήμαρχοι και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.